Прослављена храмовна слава цркве Богородице Тројеручице, која се подиже у Кличеву

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, у понедјељак 25. јула 2022. године, Свету Архијерејску Литургију у надземној крипти цркве, посвећене Богородици Тројеручици, која се гради у никшићком приградском насељу Кличево.

Прослављена храмовна слава цркве Богородице Тројеручице, која се подиже у Кличеву

Владици је саслуживало више свештеника и свештеномонаха из Митрополије црногорско-приморске и Епархија будимљанско-никшићке и зворничко-тузланске уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

По одслуженој Литургији и причешћу вјерника, освештан је и преломљен славски колач и жито.

Сабранима се обратио Преосвећени владика Методије, честитајући велики и дивни празник – Иконе Богородице Тројеручице.
Она је, указао је Владика, била слушкиња Божја изабрана да се испуни домострој спасења рода људског кроз њу, а кад је дошла код Симеона Богопримца у храму у Јерусалиму и донијела малог Исуса он Га је узео на руке и рекао јој да ће мач пробости срце њено, те да ће Онај кога је она родила бити знак препоречни, Онај против кога ће се говорити.

„Тиме је Свети Симеон Богопримац, на неки начин, је предказао судбину свих догађаја нашег спасења, а и да открије једну тајну – да је овај свијет, иако је нешто најљепше што је Бох створио и који је добар по својој суштини, јер је Бог за све што је створио рекао је да је видио да је добро. Суштина свега што је Он створио је добро, али исто тако истина је и та да то што је добро сада, у овом часу, у злу лежи, покварености, лицемјерју и гријеху“.

„Зато је Христос стално говорио како Његови следбеници треба да буду миротворци, да шире мир и Он је ширио мир, свима је говорио да се не боје и да вјерују и слао је мир куда је год крочио. Рекао је и да оне ријечи које Он буде говорио ће постати раздјељење и мач у овом свијету“, казао је Његово Преосвештенство.

Те јеванђељске ријечи, саме по себи, јесу добре, благословене, божанске и спаситељне за цјелокупан људски род, али исто тако, додао је Владика, у зависности од тога каква су људска срца која примају те божанске ријечи зависиће да ли ће направити раздјељење у овом свијету.

„Због тога што овај свијет у злу лежи су многа људска срца окамењена и не примају на исти начин ријеч Божју. Сви они који истински буду сљедовали за Христом, то истовремено значи не неки замишљени појам, који није видљив и опипљив, сљедујући за Христом значи сљедовати за истином. То је Његово друго име. Сви који не лажу у овом свијету и који сљедују за истином и правдом, који не чине другима неправду, који су добри, милосрдни, милостиви и сажаљиви према другима, они својим дјелом и животом показују да сљедују за Христом“, бесједио је Епископ Методије, додавши да се све родбинске, племенске, народске и све друге везе тада ће се релативизовати зато што ће у првом плану бити оно истинско сљедовање за добротом и Христом.

„Онда и у породици кад се деси да неко од најближих не сљедује за истином, правдом и љубављу долази до разједињења и раздјељења у самој породици ако они који сљедују за Христом не пристају, није им милије та родбинска веза или било која друга него приврженост, истрајност и припадност истини, доброти и правди. Зато је Христос рекао да ће Његова ријеч донијети раздјељење у овом свијету. А кад сви ти наши сродници који су нам блиски и ми сами сљедујемо за истином, правдом, добротом и милости онда нема раздјељења и она чини кохезиони фактор, ријеч Божја обједињује нас и сабира све око једног јединог центра Који је Христос Бог наш“.

„Тада ми, као што смо и овдје окупљени, осјећамо близину Божју, осјећамо тиме љубав према Њему, а кроз то и љубав према сваком човјеку и цјелокупној твари Божјој. Љубав сама по себи нема своју супротност, само емоције имају као површна људска осјећања, љубав није то површно осјећање узнемирења, него је дубље стање које происходи из близине Божје. Онај ко истински воли некога до краја ће га истински вољети и прихватати без обзира какав год тај други човјек био“, навео је Епископ будимљанско-никшићки.

Ако смо ми истински Христови људи и ако осјећамо близину Божју љубићемо до краја сваког човјека и прихватати без обзира какав је у датом тренутку, јер, истакао је Владика Методије, крајње назначење сваког човјека је да буде свет.

„Ако кроз то гледамо у сваком човјеку Христа, чији лик сваки човјек носи онда ћемо, љубећи Христа, истински љубити и сваког човјека. То нам поручује и данашњи празник Тројеручице и многоручице, која љуби и грли и обједињује цјелокупни људски род, Која није пала духом и клонула кад су људи разапели Њеног Сина него је, схватајући дубљу науку Христову и Његове ријечи: Опрости им, Оче, јер не знају шта раде, Она је истински схватила стање у коме овај свијет лежи и да Царство небеско једино може доћи на овај свијет осим кроз хришћане и кроз пројаву нашу међусобне љубави, разумијевања, милости, доброте и правде“, закључио је Владика Методије.    

Заједничарење је нaстављено уз братску трпезу љубави, коју су припремили Црквени одбор за изградњу храма и надлежни парох, протојереј-ставрофор Велимир Јововић.

Одржан је пригодан културно-умјетнички програм у којем jе бесједу о икони Богородице Тројеручице произнио архимандрит Сергије (Рекић), настојатељ манастира Острога. 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe