Чланови хора „Свети новомученик Станко“ посјетили гроб Митрополита Амфилохија (ВИДЕО)

Црквени хор „Свети новомученик Станко“ из Никшића са хоровођом проф. Ленком Дурутовић, предвођени свештеником Остојом Кнежевић, посјетили су на Божић у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици гроб блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који је рођен управо на дан Христовог рођења.

Чланови хора „Свети новомученик Станко“ посјетили гроб Митрополита Амфилохија

Након божићног топара и поклоњења, отац Остоја је произнио бесједу у којој је казао да Христово рођење увијек везујемо за породицу и дом, и да је то дан на који се ријетко одлази на гробља:

“Али ми смо данас дошли овдје, не на гроб, јер ово мјесто није само мјесто гдје почивају земни остаци једног човјека, него мјесто молитве и мјесто поклоњења, о чему свједочимо и ми који смо дошли да се поклонимо. Данас смо овдје и са својом породицом, тако да ни један ни други обичај нијесмо нарушили јер човјек који овдје почива, и који се данас са нама моли и коме је данас дан земаљског рођења, толико је сродник свију нас, да га доживљавамо као члана најуже породице, што он и јесте”, поручио је отац Остоја.

Подсјетио је да је Митрополит постао члан наших породица својом жртвом, молитвом и преданошћу Богу.

“И свима нама којима га је Бог повјерио као свог духовног оца архипастира, ђеда или како га год звали, не можемо никада наћи ону праву ријеч да искажемо значај његов за све нас.”

Прота је даље нагласио да су прије 28 година Божанска благодат, љубав и жртва Митрополита Амфилохија надахнули и професорицу Ленку Дурутовић на велики подвиг да формира црквени хор, који је један од првих, а можда и први хор обновљеног црквеног живота у Црној Гори:

“Он већ 28 година постоји, а постојаће још много година, зато што је наша сестра Ленка, формиравши тај хор, добила и завјет од свог духовног оца Митрополита Амфилохија, да пјева Богу своме докле постоји. У ствари он јој је предао ону псаламску ријеч која каже: Певаћу Богу мојему, докле постојим”, бесједио је протојереј Остоја Кнежевић и додао:

“Професорица остаје вјерна том завјету и испуњава га, као и сви чланови хора који су данас дошли да се мирбожају са својим оцем, да му честитају дан рођења Христовога и његов први рођендан који слави у вјечним обитељима Оца небескога, откуда нас, увјерени смо, прати као што је то учинио и за вријеме свога земаљско бивствовања. И не само толико, него надамо се, и вјерујемо, много више, брине и моли се за нас, бдије над нама. Нека је срећан и благословен овај наш долазак овдје, и да сви од нашега старца, оца, Митрополита, владике, добијемо благослов за све оно што радимо и трудимо се, желимо и тежимо у нашем животу. Христос се роди!”

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe