Трибина „Његош и савремена Црна Гора“ у Никшићу

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, у Никшићу, у петак 17. јануара 2020. године, одржаће се, у организацији Српског покрета „Његош“, трибина на тему „Његош и савремена Црна Гора“.

Трибина „Његош и савремена Црна Гора“ у Никшићу

Тим поводом, у Никшићу је, у сриједу 15. јануара, одржана конференција за новинаре на којој је о подијељености и мијењању прошлости Црне Горе говорио књижевник Милутин Мићовић, предсједник Одбора за културу Покрета „Његош“.

Навео је да је да су они, који су се „докопали власти у дивљој транзицији посткомунистичке Црне Горе“, хтјели да онај дио народа који не пристаје да се „одвоји од својих историјских темеља прогласе непријатељима и оспораватељима Црне Горе, оне Црне Горе која своју будућност гради мијењајући драстично своју прошлост“.

„Прво се српски језик показао као баријера тој новој Црној Гори, а сада и Црква, као небеско сидро земаљске државе, небеско сидро колективног памћења народа, његове вјере у Бога и човјека. Са институционалним механизмима деградације српског језика инсталирани су брутални неспоразуми у поимању историјског идентитета, умножени сукоби у народу, створене државне институције културе и просвете, које су постале бич за изгоњење српске културе из државних институција“, оцијенио је Мићовић.

Додао је да су се, ових дана, они, који су „хтјели да измакну онај најдоњи темељ, то јесте да разоре Цркву, која је утемељила Црну Гору, нашли у чуду, видјевши народ који је спреман да је брани“.

„Они који су мислили да све могу наопако урадити од Црне Горе, а да не питају њен народ више него да није жив, сад је њихова шанса да се запитају – да ли су они, као властољубиве слуге туђина, отуђени од народа, помраченог ума, ипак, видјели народ Црне Горе, који као да изниче из Горског вијенца. Тај народ у свом лику носи своје претке, Цркву, светиње, језик, Бога Који им даје храброст да стоје и постоје и да чувају дивно име и свету слободу, без обзира на цијену“, казао је Мићовић, поручујући да ће СП „Његош“ радити на обнављању таквог лика свог народа, поучен искуством кроз који је прошао народ Црне Горе.    

Веселин Матовић је најавио да ће у трибини „Његош и савремена Црна Гора“, која почиње у 19 часова, учествовати:  протојереј Миодраг Тодоровић, Драгутин Будо Новосел, др Душан Крцуновић, мр Јанко Јелић, мр Томаш Дамјановић, књижевник Милутин Мићовић и проф. Веселин Матовић, медијатор вечери.

Овом приликом, било је ријечи и о активностима Српског покрета „Његош“, који је недавно, оформио Општински одбор у Никшићу за чијег предсједника је изабран Василије Блечић. Очекује се да ће са радом, ускоро, почети и портал Српског покрета „Његош“.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe