Саопштење Митрополије и Епархија СПЦ у ЦГ: Крсне славе прославити освећењем славског колача и у кругу породице

Саопштење за јавност
Цетиње, 12. октобар 2020.

С обзиром на сложену и потенцијално изузетно опасну епидемиолошку ситуацију у Црној Гори, а у вези са свакодневним порастом броја случајева грађана заражених новим коронавирусом, позивамо све православне вјернике и све остале грађане на поштовање здравствених мјера и љекарских упутстава ради стављања под контролу болести COVID-19, изазване поменутим вирусом.

Саопштење за јавност Епископског савјета СПЦ у Црној Гори

Цетиње, 1. октобар 2020.

На Цетињу је данас одржан састанак Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори и правног експертског тима наше Цркве, у вези неопходности регулисања цивилизованог односа државе према Цркви, а поводом најновијих друштвено-политичких промјена у Црној Гори. Нарочито је разматрано питање уклањања штетног дејства, по живот Цркве и црногорски правни систем, изазваног усвајањем дискриминаторног и неуставног Закона о слободи вјероисповјести.

Саопштење за јавност свештенства и монаштва архијерејског намјесништва никшићког

Осјећамо велику обавезу и људску потребу да упутимо најтоплије молитвене и захвалне ријечи медицинским радницима нашега града . У овој борби против ове пошасти која нас је задесила они су ти који су на првој линији фронта и за дивљење је њихова пожртвованост да помогну сваком обољелом, притом излажући своје здравље, и здравље својих породица, ризику и опасности.

Саопштење за јавност Епископског савјета СПЦ у Црној Гори: Мир и народна слога су најважнији

Цетиње, 1. септембар 2020. г.
Будући да су се након изборног дана и синоћ многи грађани окупљали пред храмовима, обавеза нам је да још једном подсјетимо цјелокупну црногорску јавност да Црква не организује и не позива на ова окупљања нити на литије.

Саопштење за јавност: Никаквих сабрања испред храмова у организацији Цркве вечерас неће бити

Поводом нетачних навода који су се појавили у јавности, нарочито на појединим друштвеним мрежама, у вези са наводним окупљањима грађана испред Храмова, желимо да подсјетимо јавност и поновимо јасан став да никаква сабрања у организацији Цркве нису планирана и неће их бити.

НАСТАВЉА СЕ ОТИМАЧИНА СВЕТИЊЕ У ВАСОЈЕВИЋИМА

Уважени суграђани,
Господо хришћанска,

Цјелокупну јавност Андријевице и Црне Горе упознали смо, недавно, да се неуставни, антиправославни и агресивни Закон о сободи вјероисповијести почео примјењивати, и то на врло смишљен и нечастан начин.

НАСТАВЉА СЕ ОТИМАЧИНА СВЕТИЊЕ У ВАСОЈЕВИЋИМА

САОПШТЕЊЕ УОЧИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА 2020

На парламентарним изборима 30. августа 2020, не гласа се за партијске листе, ни за партијске лидере, него за име свог народа, – његову аутентичну  историју, културу, језик, писмо  и вјеру.

САОПШТЕЊЕ УОЧИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА 2020

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Саопштење за јавност

Цетиње, 17. август 2020.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Својим данашњим неоправданим и безобзирним нападом на Цркву, Национално координационо тијело за заразне болести је докрајчило и посљедње остатке свог угледа.