Ивањдан молитвено прослављен на Лукову

Празник Рођења Светог Јована Крститеља, у трећу недјељу по Духовима, 7. јула 2019, прослављен је традиционалним литургијским сабрањем у храму њему посвећеном, на Лукову код Никшића.  

Ивањдан молитвено прослављен на Лукову

Литургију су служили јереј Мирко Вукотић и надлежни парох, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки уз молитвено учешће вјерног народа, који се сваке године, на овај свети дан, у великом броју, сабира уз своју светињу.

Празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, ријечима пастирске бесједе честитао је свештеник Јокић, наводећи да их је, на мјесту гдје су се вјековима окупљали њихови преци, сабрао Свети Јован Крститељ.

„А гдје нам може бити љепше него код својих светиња и око гробова наших најмилијих. Из године у годину, прослављамо код овог светог храма јединство љубави и слоге када служимо свету службу Божју и постајемо једно са Господом. Када постајемо једно са Господом, постајемо једно и једни са другима. То је највећа и најљепша тајна, а оно што је још важније је да одавде одемо пуна срца и чисте душе“.

„Нека буду благословени дарови које смо данас добили од Бога и Светог Јована, и у нашим домовима и на нашим њивама, да их чувамо до следећег сусрета и сабрања на овом истом мјесту. Важно је, такође, да се окупљамо и током године, да уређујемо гробове, да се молимо за наше претке и оставимо у аманет потомцима да се и они сјете нас кад дође вријеме да се придружимо нашим прецима“, бесједио је о. Слободан.

Домаћин овогодишњег Ивањданског сабрања на Лукову био је Радојица Радовић, који је ријечима добродошлице поздравио окупљене мјештане и госте храмовне славе. Он је дио славског колача предао Јовану Кривокапићу, који ће бити домаћин славља наредне године.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe