Због погибије тројице младића у Рожајама данас само Молебан, без Литије

Парох рожајски јереј Слободан Радојевић саопштио је да ће данас поподне у цркви Ружици у Рожајама бити служен Молебан, без Литије, како је било раније најављено. Разлог одлагања Литије за 6. фебруар је трагична смрт тројице Рожајаца на Ибарској магистрали.

Због погибије тројице младића у Рожајама данас само Молебан, без Литије

„Вечерас у 16 часова служиће се молебан у цркви Ружици. Литија коју смо вечерас планирали да одржимо након молебана биће одложена за 6. фебруар. Разлог одлагања литије је смрт троје наших суграђана. На овај начин желимо да покажемо и изразимо најдубље саучешће породицама настрадалих. Као свештеник, али и као човјек који је у једном дану изгубио родитеље, брата и стрица морам да искажем велику бол због изгубљених младих живота. Овакве несреће су показатељ да смо сви народ Божији и да заједнички треба да дијелимо и тугу и радост. Ако ово можемо да дијелимо онда можемо да дијелимо и живот на овим просторима, са свим разликама које имамо јер те разлике не треба да нас раздвајају већ да буду наше богаство“, саопштио је отац Слободан на фејсбук страници Правослане парохије рожајске.

Он подсјећа да Литија  има само један захтјев а то је повлачење дискриминаторског закона о слободи вјероисповијести.

„Наша браћа муслимани на челу са Исламском заједницом потписали су уговор који им гарантује очување њихове имовине, али такав уговор није потписан са нашом Српском Црквом. Не заборавите чињеницу да је уговор подзаконски акт који не може бити важнији од закона. Овај закон ће се, то је само питање времена, примијенити и на Исламску заједницу. Као што знате, због закона о гробљима у Беранама је одузето гробље Исламској заједници. Ако дозволимо примјену закона немојте да мислите да ће вас уговор заштитити. Напротив, биће вам одузете све старе џамије које су ваше највеће вјерско богатство, баш као што су наши манастири наше вјерско богатство. Ми не желимо да рушимо власт нити се боримо против било које политичке партије. Наше Литије нису политичке, већ исључиво вјерске и молитвене. Ми овим путем позивамо све грађане Рожаја да нам се 06. фебруара прикључе и да заједничким снагама бранимо светиње. Овдје се не ради само о очувању грађевина, јер њих можемо опет саградити, већ о очувању нас људи који смо храмови Божији. Добро дошли сви на одбрану светиња цркава и џамија баш као што су то радили наши поштени преци муслимани који су бранили цркве и православци који су бранили џамије. Добро дошли 06 фебруара на молитвену шетњу кроз Рожаје“, поручио је суграђанима исламске вјероисповијести парох рожајски јереј Слободан Радојевић.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe