Беранци и Новљани заједно у одбрани светиња

Након Богојављанске литије, у четвртак 23. јануара 2020. године, кренула је од цркве Вазнесења Господњег, још једном, ријека народа како би исказали протест због усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

На челу колоне, поред херцегновског свештенства, била је и група грађана Берана који су, како је рекао јереј Зоран Миљанић, “кренули ка Швајцарској, ка Женеви,  гдје ће се у суботу 25. јануара у 12 часова и 30 минута, испред представништва Уједињених нација придружити нашој молитви и протесту за одбрану светиња”.

„Они ће духовно да прохује нашим градом и читавим приморјем, носећи молитве ка Европи да Европа чује и види шта је наша демократија, која је у Богу истинска и једина и да виде шта значе мирни протести и глас једнога народа“, казао је јереј Миљанић.
На паноу који носе написали су „Само слога светиње спасава”, што по ријечима јереја Миљанића, значи да од ових наших литија сваки човјек на свијету може ту исту паролу да изговара.

„Сваки човјек у свијету може да каже: Само слога светиње спасава, то је оно што нам наша браћа из Берана поручују, а то је сама промисао Божија која се пројавила ових дана док се боримо за спасење наших светиња. Значи, само онда када смо сложни можемо да потврдимо да је Бог Цар царева Који царује над царевима. Нека то чују све власти овога свијета и нека схвате да је Бог једини Господар и када је Он господар народ је уједињен у љубави, у молитви,  у сваком добру и изобиљу“.

„Нека би нашу браћу из Берана, на челу са г.-дином Мићом Ралевићем, Бог благословио сваким изобиљем, нека пренесу нашој браћи у Европи, а само их у Швајцарској има 180.000, нека српском Форуму црногорских држављана за Швајцарску и Европу пренесу наше благослове и поздраве, нека се тамо, у срцу Европе боре Богом и братском српском слогом за спасење наших светиња“, поручио је јереј Миљанић.

Испред цркве Светог архангела Михаила Новљанима се обратио протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови, наводећи да су из Берана кренули око подне од манастира Ђурђеви Ступови и дошли у Херцег Нови из више разлога.

„Први је тај да вам пренесемо благослове и молитве Светог Георгија и његовог манастира, његове куће Ђурђевих Ступова, који, већ, 800 година прославља  Бога, поје у славу Божију; други је тај да се са вама окупимо, да се угријемо вашом вјером и охрабримо вашом одлучношћу са којом браните своје светиње. А трећи да тако заједно оснажени и утврђени, у љубави и вјери, поручимо са овог светог мјеста да не дамо светиње“, казао је протосинђел Евстатије, додавши да су у ноћи усвајања Закона о слободи вјеросиповјести сахрањени право и правда.

„Међутим наш народ, када кажем народ и Црква,  то се односи на вас, јер Црква то сте ви, народ сабран око свог свештенства, у својим светим храмовима. У Цркви је присутан Бог, а Бог има ту моћ да васкрсава из мртвих, па се зато окупљамо да молимо Бога да васкрсне право и правда, да буду враћени тамо гдје припадају. Пошто наша власт, још увијек, не чује свој народ, глуви су на глас свога народа, ми смо се упутили пред највеће међународне институције да тамо упутимо поруку коју и одавде говоримо - да нећемо одустати у борби за наше светиње“.

„Свако од вас ко се вечерас овдје окупио сачувао је честити спомен на своје претке, свој свијетли образ, а бори се за сигурну будућност својих потомака. Због тога се и окупљамо око својих светиња,  бранећи их зато што су оне  гарант наше будућности да ћемо опстати, како је говорио наш Патријарх Павле, као људи“, рекао је протосинђел Евстатије и поручио да они који су светиње подизали  нису их оставили ниједној држави, власти и моћнику, него су их оставили вјерном народу.

Беранац Игор Радевић, адвокат, пренио је поздраве из Васојевића који су, како је рекао, вечерас, као и Новљани, окупљени око манастира Ђурђеви Ступови и бране своје светиње.

„У име своје струке и своје лично име желим да изразим неслагање са усвојеним Законом о слободи вјероисповјести, који представља антицивилизацијски акт, противан Уставу ЦГ, Закону о својинско правним односима, Закону о државном премјеру и катастру непокретности и свим међународним актима, који регулишу људска права и слободе, а чије су основне одредбе усмјерене на отимање наших светиња. Иза доношења овог срамног акта стоји намјера законодавца да измјени вишевјековни православни идентитет Црне Горе. Зато им поручујемо да неће моћи измијенити идентитет, који је изграђиван вјековима. Стајаћемо одлучно на бранику наших светиња, јер је то наша света дужност према прецима и према нашим потомцима“, казао је Радевић.

Указујући на мишљења његових колега правника да Закон није противан Уставу, Радевић је рекао они не говоре у име струке, већ у име личних интереса и интереса законодавца, држећи његову страну.

„И лаици знају, а камоли стручни људи, да је овај закон противан Уставу. Поручујем и колегама који раде у Управи за некретнине да, када буду одлучивали о захтјевима за укњижбу и када буду примјењивали тзв. Закон, нека добро знају да је основни закон који морају примјењивати Закон о државном премјеру и катастру непокретности, који гарантује право својине сваком његовом имаоцу“, истакао је адвокат Радевић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe