Светост свештеномученика Патријарха српског Гаврила Дожића

У ери конзумеризма када се многи одричу својих личних убјеђења за рад властитог конфора, добро је сјетити се човјека који никада није одступао од хришћанских идеала.

Светост свештеномученика Патријарха српског Гаврила Дожића

Та непоколебљивост у вјери је била и основни разлог због којег је био интерниран у један од најозлоглашенијих нацистичких логора у Дахау.

Савремени историчари и самозвани вјерски аналитичари олако прелазе преко чињенице да је један Патријарх Српске Православне Цркве био заточеник нацистичког логора Дахау.

Велики и храбри свједок, велики страдалник Христов у XX вијеку је био Свети Свештеноисповједник Патријарх српски Гаврило, један он најзнаменитијих патријараха српских од времена Светог Саве до патријарха Порфирија, који је страдао за Христа Господа и за вјеру православну, који је и сам забиљежио да је за свога живота био у тридесет казамата и затвора.

Зато смо ми у Цркви дужни да се увијек и изнова сјећамо овог исповједника православне вјере.

То је уосталом и аманет који нам је оставио и блажене успомене Митрополит Амфилохије.

Испуњавајући тај аманет, његова духовна чада су после освештавања камена темељца наставили са градњом храма посвећеног овом новом свештеноисповједнику цркве Христове у патријарховим родним Врујцима у Морачи. И хвала Богу, храм је већ саграђен у облику храма са Ловћена, и у току су унутрашњи и спољашњи радови на њему.

Такође, поред отпјеваног тропара у његову част, започето је и писање службе Свештеноисповједнику Патријарху српском Гаврилу Дожићу, која ће надамо се заживјети у богослужбеној пракси цркве, и да ће се умножавати хагиографско дјело о њему.

Поред објављивања бројних радова о њему у припреми је и писање житија Светог Свештеноисповједника Патријарха српског Гаврила.

И у иконографској умјетности већ су му насликане неколике фреске у храмовима, и иконе које свједоче о светости Светог Патријарха Гаврила. Фреске су насликане у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, храму Светих Макавеја у Толошима у Подгорици, храму Светог Пантелејмона и Климента Охридског у Барама Радовића и у другим храмовима.

Једна позната италијанска сликарка је за острвски храм Светог Вартоломеја (гдје се налазе и мошти овог Христовог апостола) на Тибру у Риму насликала велику композицију "исповједника и мученика хришћанске Европе" у Другом свјетском рату. На тој великој слици је
централна личност управо, мученик Гаврило Дожић, јер су јединствена двојица архијереја европских који су били у Дахау били, Патријарх Гаврило и Владика Николај Велимировић.

У Дахау је за руски храм Васкрсења Христовог који се тамо налази, Митрополит Амфилохије 30. априла 2017. године после Архијерејске литургије, поклонио икону Светог Патријарха Гаврила и Светог Владике Николаја.

Основни облик прослављања светих Божијих људи у Цркви, јесу богослужење у коме се користе текстови писани у славу светих, осликавање фресака и икона у част светих, подизање храмова у њихову част, писања житија светих, и сакупљање њихових поука и дјела, како би били примјер покољењима иза њих.

Циљ човјековог живота на земљи јесте обожење, постизање божанске светости. Светост се стицала светим животом, а општи назив за све прослављене личности јесте светац. Он у себи обједињује све друге светачке атрибуте и епитете који ближе објашњавају подвиг и свједочење. Ликови светих су формирани на основу њихових подвига и врлина њихових живота.

Свештеноисповједници су исповједници вјере Христове у свештеном чину (могу бити патријарси, епископи, свештеници), дакле чланови јерархије који су претрпјели гоњења и мучења за Христа, задобили ране, али су мучења преживјели.

Патријарх српски Гаврило Дожић, препознат је као свештеноисповједник у Цркви. Његово животно начело било је и остало "мучеништво и родољубље"; кроз сав његов живот његово оружје, по његовим ријечима, било је: "богољубље, братољубље и човјекољубље, ревност и трудољубље, као и - трпљење у свим искушењима".
 
Молимо се Господу Христу и Његовом вјерном слуги и свештеноисповједнику Патријарху српском Гаврилу Дожићу, да цијелом српском народу широм васељене, као и у његовој родној Црној Гори, подари братске слоге, мира и јединства у стицању оних врлина и аманета које нам је оставио и на које нам је указивао Свети Патријарх Гаврило, међу којима је и онај, "ако је живјети, да живимо за светињу и слободу. Ако је мрети, да мремо за светињу и слободу!"

Александар Вујовић, професор Агиологије у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe