Архијерејско намјесништво никшићко осуђује скрнављење џамије у Никшићу

Поводом графита, непримјереног садржаја, којим је јутрос, у сриједу 10. фебруара 2021. оскрнављена Хаџи Исмаилова џамија у Никшићу, изјаву за јавност дао је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Архијерејско намјесништво никшићко осуђује скрнављење џамије у Никшићу

Он је, у име никшићког свештенства, осудио овај поступак, поручивши да то није урадио „Господин Никшић“, град Светог Василија Острошког, већ појединац или више њих, чији ће идентитет и мотиве овог њиховог недјеља, надају се, ускоро, утврдити надлежни органи.

„Ми, као свештенство града Никшића, најоштрије осуђујемо овај поступак, ко год да је ово урадио. Сматрамо да ниједан прави вјерник ово не би урадио и не треба да ради, јер сваки човјек, поготово, вјерник мора да чува своју светињу, али, исто тако, мора да чува и светињу онога другога. Сложио бих се са ријечима имама Дамира Хоџића да ово није урадио град Никшић; ово није урадио град Никшић, јер град Никшић је „Господин“ град и град Светог Василија Острошког, Свеца који је, као што знамо кроз историју, окупљао и у своја њедра привијао све добронамјерне људе који су му долазили били они православци, муслимани или католици“, навео је отац Слободан.  

Подсјетио је да у Доњем манастиру Острогу постоји фреска на којој је приказано како Свети Василије исцјељује једног муслимана, што је, сматра свештеник Јокић, довољан показатељ љубави коју је Свети Василије Острошки исказивао према сваком човјеку.

„Дакле, никшићко свештенство најоштрије осуђује овај поступак да ли појединца или неке групе, тражимо и захтијевамо од надлежних органа да што прије ријеше овај случај, да се нађу они који су ово урадили, јер ово је срамота за Никшић и не бисмо вољели да нас неко препознаје по овим појединачним иступима кога год. Желимо да поручимо нашој браћи муслиманима да се осјећају сигурно, да имају пуну подршку од нас, да, како каже Владика Сава Косановић, „брат је мио ма које вјере био“, казао је архијерејски намјесник никшићки, протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Осудио је, још једном, почињене изгреде, изразивши наду да ће надлежни органи, што прије и што хитније, открити починиоце и мотиве овог њиховог недјела.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe