Празник Светог свештеномученика Харалампија прослављен у Никољцу

У цркви Светог Николаја Мирликијског, у Никољцу у Бијелом Пољу, у уторак 23. фебруара 2021. прослављен је празник угодника Божјег из другог вијека, Светог свештеномученика Харалампија.

Празник Светог свештеномученика Харалампија прослављен у Никољцу

Литургију је служио протојереј-ставрофор Мираш Богавац уз саслужење монаштва и свештенства бјелопољског намјесништва.
У наставку је освештана вода моштима Светитеља Харалампија, која је потом дијељена вјерницима.

Претходног дана у овом храму служена је Велика вечерња са петохљебницом.

Обраћајући се вјерницима, окупљеним у евхаристијском сабрању, јеромонах Николај (Стаматовић), игуман манастира Златеш указао је на великог светитеља из II вијека свештеномученика Харалампија, чији се дио моштију чува у храму Светог Николе.

„Окупили смо се због божанског призива који смо имали овдје, у виду највеће молитве на земљи, а то је света Литургија, у току које се спаја небо са земљом и гдје сви осјећамо присуство, благослов и благодат Духа Светог, који почива у својој Цркви. Зато треба, увијек, да благодаримо Богу на свему и за све. А диван је Бог у свему створеном, у свему што нам даје, а најдивнији и најљепши је у светима својим, у оним Светим људима који су живјели на земљи, који су се трудили да добро, побожно и честито живе, да иду Христовим и Божјим путем, и да испуне заповијести, које је Бог ставио испред свих нас“.

„Поучени животом Светом Харалампија и његовим дивним путем, који нам је он утрасирао, али и сви Божји Светитељи, нама је много лакше да ходимо за Богом, зато што имамо на кога да се угледамо, од кога да научимо и зато што нам је све Господ дао. Господ нам је оставио слободну вољу да бирамо како ћемо живјети, али исто тако нас је научио заједници и сабрању. Научио нас је да сви који долазимо у Цркву осјетимо колико је лијепо када смо сабрани, у овој духовној заједници, овдје на земљи, колика је благодат, и колико се љепше и сугурније осјећамо. За све нас ово је једна сигурна духовна кућа, апотека духовног блага и све што нам је потребно за спасење душе налазимо, управо, у Цркви Божјој, на светој Литургији и у узвишеној молитви“, бесједио је о. Николај.  

Да би смо били православни хришћани, додао је он,  Господ од нас нешто очекује и тражи.  

„Тражи да мијењамо себе, тражи да се одрекнемо старих навика и грешака, да се промијенимо, да мислимо и живимо боље, да се ми, који идемо у цркву трудимо да будемо, заиста, православни хришћани – господа хришћанска, да другима будемо „свјетлост свијету“, мисионари и они Христови ученици који ће, заиста, да буду огледало свакоме. Зато је велика одговорност на нама, и на нашој савјести, да када долазимо у цркву, у нама не смије да буде никакве резерве, него треба да имамо отворено срце и безусловну љубав према Богу. Тада ће Господ дотаћи наше срце, препознати нас, и дати нам свима блага на земљи, која осјећамо сви ми који идемо у Цркву Божију“.

„Нека би благослов Божји био са свима вама и са вашим породицама, да се у здрављу и љубави сретамо у храмовима Божјим, од недјеље до недјеље, од празника до празника. То је смисао нашег живота и оно чему тежимо. Морамо да се трудимо да оно наше ја, које сви имамо, за које се сви боримо, онај наш его, да буде мало ја, а оно велико ја да је Господ, да оставимо своје знање, своја размишљања. У много случајева компликујемо своје животе, мислимо да много знамо, радимо како смо наумили. То нас доводи у ситуацију да падамо, гријешимо, али битно је да смо свјесни својих сагрешења. Онда смо на добром путу и онда ће нам Господ помоћи да исправимо недостатке које сви имамо; да се кроз Литургију и кроз молитву трудимо да мијењамо себе, да сваки пут кад се сретнемо будемо све бољи. И да се увјек у радости срећемо и у радости Божјој да живимо. Нека вас Господ благослови и Свети Харалампије, вас и ваше породице у све дане вашег живота“, бесједио је о. Николај.

Вјерницима је празник честитао и свештеник при овом храму Милосав Јовановић. Он се захвалио оцу Николају, честитајући му уједно рођендан, Ранку Дамјановићу, те Kолу српских сестара на припремљеној трпези љубави.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe