Епископ Јоаникије богослужио у никшићком Саборном храму (ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије служио је са свештенством на празник Сретења Господњег, у понедјељак 15. фебруара 2021. Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Епископ Јоаникије богослужио у никшићком Саборном храму

Владика је у својој архипастирској бесједи говорио о данашњем великом и дивном празнику, подсјетивши да је био обичај у јеврејском народу да у четрдесети дан послије рођења мушког дјетета родитељи дођу до Храма Божјег и у знак благодарности принесу жртву, нешто од ситније или крупније стоке, сиромашнији птице.

Свети праведни Јосиф са Пресветом Богородицом испунио је тај древни обичај, а како су живјели скромно принијели су два голубића.  
„И ништа посебно није могло да се догоди, али се у том једноставном обичају догодило нешто изузетно – Дух Свети је покренуо једног побожног старца, свештеника Господњег Симеона да дође тада у храм и да он обави тај обред, а са њиме и нека старица удовица, која је живјела при храму у посту и молитви више деценија, преко 80 година. Обоје су били у дубоким годинама, за старца Симеона се говори, то је непојамно нашем разуму, да је имао преко 200 година, јер га је Бог због нечег важног држао“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Која би се радост, запитао је Владика, могла догодити тим престарелим људима који могу да очекују само кончину свог живота. Управо, у том моменту догодила им се највећа радост у њиховим животима.

„Старцу Симеону давно је Господ био открио да неће умријети док не види Христа Спаситеља, Онога о Коме су пророци давно пророковали као Спаситељу цијелог свијета, као Избавитељу од смрти, као Ономе Који ће доћи да успостави своје вјечно Царство овдје на земљи. Тако су пророковали древни пророци, међутим треба схватити дубљи смисао. То је онај Који успоставља Царство небеско, Царство овог свијета уздиже у славу вјечног, непролазног и нетрулежног царства небеског“.

„Дакле, кад су Свети Јосиф и Пресвета Богородица донијели Христа Богомладенца у храм, тада је Духом Светим био покренут старац Симеон да изврши тај обред и када Га је узео на руке, а ко зна колико је овај старац тих обреда у свом животу учинио и колико је мушке дјеце примио у своје наручје, али када је примио Богомладенца Христа он је видио да се пророштво испунило и да је он у своје наручје примио Спаситеља свијета, Месију, Онога Који је Цар над царевима и Господар над господарима. Тада је, Духом Светим надахнут, испјевао химну коју пјевамо на свакој вечерњој служби: Сада отпушташ у миру слугу свога, Господе, по ријечи својој...“, бесједио је Његово Преосвештенство.

На самој кончини живота, указао је Владика Јоаникије, испуни се овом старцу обећање и он доби пуноћу савршенства, пуноћу смисла живота управо у часу када се раздваја са овим свијетом. Исто тако и Света Ана, пророчица, удовица која је служила храму Господњем, постила и молила се. Господ их је на крај њиховог живота овјенчао вијенцем своје славе.

„То показује да сви који живе честито и побожно биће награђени, они и њихово потомство. Треба бити спреман да се издрже тешкоће овог живота. Не говори се о овим старцима шта су све прошли кроз живот, али видимо да их је Бог наградио при кончини њиховог живота. Када Свети Симеон говори: Сада отпушташ у миру слугу својег, Господе, то значи да га Господ разрешава од свеза овога живота и он полако прелази у новин живот, вјечно и непролазно Царство Божје“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки, указавши да се овај празник зове због тога Сретење, те да је све у нашим животима што има смисла, засновано на сусрету.

„Има разних сусрета у нашем животу, оних који имају много смисла и без којих не бисмо могли да замислимо овај живот, нити би било радости у овом животу без тих сусрета. За сваки сусрет треба се спремати, да донесемо радост човјеку са којим се срећемо и да се у том сусрету умножи што више радости и смисла. А Онај Који уноси смисао у наш живот је Богомладенац Христос Који је вјечна Божја мудрост и вјечни смисао свега што чинимо и чему тежимо. Он је Извор радости, Извор живота, Извор снаге, Извор мудрости и зато се сабирамо око Њега, око Његовог престола да се надахнемо Духом Његовим Светим, да нас обасја Божја мудрост и Божја љубав, да ту љубав примимо у наше душе и у наша срца, да она постане смисао нашег живота, да постане смисао сваког сусрета“, поручио је Епископ Јоаникије.

Он је на крају обраћања честитао породици, која је током данашњег богослужења примила Свето крштење и миропомазање.

„Ово су дјеца која су се покренула прошле године, када је наш народ показао своје право лице, показао оданост својим светињама, иступио из своје учмалости, изишао на литије да покаже своју вјеру, да брани своју част и свој образ. Многу дјецу је привукла та Божја милост, која се пројавила на нашим литијама и тек, сада, нажалост, била је ова корона, па се одлагало, али све је опет на вријеме, те је ова честита породица примила крштење на лијепи празник Сретења Господњег. Нека буде са срећом и са Божјим благословом“, закључио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.      

У току Свете Литургије епископ Јоаникије је ђакона Константина Дојића произвео у чин протођакона.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe