Литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

У 25. недјељу по Духовима, 8. децембра 2019, Литургију у цркви Светих Апостола Петра  и Павла, у Бијелом Пољу, је служио протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

Литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Бесједећи о јеванђељској причи о милостивом Самарјанину, отац Дарко је казао да се баш у овој недјељи и ми сјећамо једног од најмилостивијих у новијем времену, рођеном у роду српском, блаженог спомена Патријарха Павла од чијег се упокојења навршило 10 година.

“Ако би хтјели у новијој историји пронаћи неког и показати примјер да нас има још добрих, милосрдних и пуних љубави, за пријатеље, а посебно за  непријатеље своје, онда би као народ могли са поносом рећи то је Патријарх Павле.

Иако је имао високи углед и чинове, епископски чин и чин Патријарха српског, никада није престао да чини милостињу, задржавајући са себе само кору хљеба, колико је потребно да физички битише и дише међу нама. Сви би ми, када би хтјели, имали од кога поучити се и научити како треба да живи прави хришћанин“, бесједио је прота Дарко.

 Вече посвећено Патријарху Павлу

Сјећајући се блаженог спомена свесрпског Патријарха Павла, Црквена општина Бијело Поље ће у суботу 14. децембра, у Центру за културу, у Бијелом Пољу, организовати предавање о животу нашег, светости достојног Патријарха.

„Пригодну бесједу одржаће Преосвећени владика Јоаникије, а организована је и промоција ЦД-а о Патријарху Павлу. Снимљена је, недавно, много лијепа пјесма о Патријарху Павлу и његовом животу, коју уз гусле пјева Горан Перовић Цуца. И ово је један од начина да се сви сјетимо нашег Патријарха Павла“, бесједио је о. Дарко.

 Позив на Свенародни сабор у Никшићу

Отац Дарко је, још једном, позвао вјерни народ Бијелог Поља на свенародни Сабор у Никшићу 21. децембра, који ће почети Светом Литургијом, у Саборном храму Светог Василија Острошког, у 9 часова.

„Kао што смо љетос имали Тројичиндански сабор, имаћемо сабор и у Никшићу. Сви сте свједоци да они који представљају државу неће да се зауставе и да одустану од гоњења Цркве. Наше је да свуда и на сваком мјесту кажемо ко смо, шта смо и да не дозвољавамо да нам Цркву уређују атеисти и безбожници. Имали смо у прошлости 50-60 година атеизма и десило се да смо, скоро, нестали. Цркве су нам биле порушене, оскрнављене и претворене у штале, а свештенство побијено. Тај режим је убио 118 свештеника у Црној Гори на челу са Митрополитом. Ови данас још не убијају, али гоне. Замислите да неко, поред живог Митрополита Амфилохија и Владике Јоаникија, хоће да уређује и да нам говори ко смо и шта смо. У државу им не дирамо а, ако им је стало до народа, нека се брину да народ боље живи, да буду запослени. То је брига државе. Брига Цркве је да нам народ буде духовно здрав и то оставимо Цркви“.

„Ми се не одричемо Светог Василија, ни Светога Саве. Шта ће нам Црна Гора без Светог Василија и Светог Саве. И коме нас то они препоручују? Је ли има неко бољи од њих?“ поручио је архијерејски намјесник бјелопољски о. Дарко Пејић, позивајући вјерни народ на велики Црквено-народни сабор против отимања цркава, манастира, скрнављења светиња и гробова прађедовских.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe