Молебан за почетак школске године служен у никшићкој Саборној цркви

У Саборном храму Светог Василија Острошког, у Никшићу, у недјељу 4. септембра 2022. године, служен је молебан за срећан и благословен почетак нове школске године.

Молебан за почетак школске године служен у никшићкој Саборној цркви

Молебан је служио протојереј-ставрофор Драган Крушић уз саслужење ђакона Константина Дојића.

Бројном вјерном народу - дјеци, родитељима и просветним радницима словом пастирске бесједе обратио се свештеник Крушић, пожеливши благословен почетак школске године.

„Прочитали смо молебан, помолили се Господу за почетак новог школског љета, узносили молитве за благослов свих вас, за благослов родитеља преко којих је Бог дао ову дивну дјечицу, за благослов професора, наставника и учитеља којима је повјерена велика дужност и одговорност да дјецу упућују и уче корисним наукама, јер се сви трудимо да усвајамо оне науке које су на нашу душевну корист“, казао је отац Драган.

Свети оци и учитељи Цркве кажу, подсјетио је о. Драган, да је човјек створен као психофизичко биће са живом, разумном душом, а  под појмом жива, разумна душа подразумјевају се унутрашње моћи и способности којима је Бог обдарио човјека при стварању и које човјека чине круном Божјег стварања.

„То су у првом реду ум, слободна воља, осјећања, са свим тим човјек је обдарен; зато је човјек створен да буде господар над биљкама и животињама, да буде господар, јер има све те моћи и способности. Човјек је створен по лику и подобију Божјем, дакле, човјек је жива, разумна душа обдарена свим тим способностима, а подобије је наш раст у Господу, наше назначење. а мјера тог раста у Господу је безмјерна. Ми се овдје на земљи трудимо да живимо по Богу, по Божјем закону и заповјестима, треба да се трудимо да усвајамо те божанске заповјести као начело нашег моралног, духовног, хришћанског живота“, рекао је прота Драган, додајући да Божје заповијести регулишу наш однос према Богу и према ближњима.

„Прво богољубље, љубав према Богу, Дародавцу сваког истинског добра, јер немогуће је учинити икакво добро дјело без помоћи Божје, а онда из љубави према Богу проистиче љубав према ближњему свом. Кад би се људи придржавали овог најсавршенијег моралног закона био би, можемо рећи, рај на земљи. Ако се учимо оваквом закону Божјем бићемо корисни чланови друштва и отаџбине, а кад имамо као темељ овај закон који се стиче, идући у свети храм, на света богослужења, слушајући ријеч Божју и поуке, онда ово што се предаје у школи служи као надградња на главни темељ који се понесе из цркве“.

„Треба да знамо да је истинска просвета проистекла управо из Цркве, из манастира и светиња, то је права просвета и просветитељство. Зато, кад помињемо наше српске светитеље кажемо да су они просветитељи и учитељи, од Светог Саве, Арсенија, Максима, Василија Острошког, Петра Цетињског, помињемо и остале светитеље који су били прави просветитељи свог народа, који су му предали ону јеванђељску науку, свеспасоносну која нам је дата од Господа преко Његових ученика и апостола“, бесједио је протојереј-ставрофор Драган Крушић, поручивши на крају свог пастирског слова:

„Да се потрудимо да усвајамо душекорисне науке, да поштујемо професоре, наставнике, учитеље и да знамо да је њихова служба да нас воде и руководе, да преко њих усвајамо корисне науке. Да буде срећан и Богом благословен почетак нове школске године, да вас Господ Бог благослови молитвама Светог Василија Острошког Чудотоворца“.  

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe