Преображење прослављено у Никшићу: Сви смо позвани да кроз преображење праображавамо овај свијет и људе у њему

На празник Преображења Господа и Спаса нашег Исуса Христа на гори Тавор, у петак 19. августа 2022. године, света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Преображење прослављено у Никшићу

Свету службу је служило никшићког свештенство уз молитвено учешће вјерног народа.

Литургијском проповједи сабране је поучио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, бесједећи о заповјести коју су Исусови ученици чули на гори Тавору: Ово је мој вољени Син, који је по мојој вољи. Њега слушајте.

„Једна реченица, а која је битна за цијели наш живот. Једна реченица коју ако будемо пратили и испуњавали довољна је за цијели наш живот. Отац Који говори за свог Сина за Господа нашег: Ово је син мој љубљени и оно што поручује кроз ову тројицу апостола свима нама: Њега слушајте! Једноставно – Њега слушајте и задобићете живот вјечни, Њега слушајте и живјећете живот у пуноћи, Њега слушајте и бићете свети, Њега слушајте и ништа, у овом и оном животу који чекамо, вам неће недостајати“, казао је о Слободан.

Додао је да живимо по Христовим заповјестима које нам је дао од оне двије да љубимо Господа свога и да љубимо ближњега свога.

„Опет једноставно, али ако једну од те двије не извршавамо онда не испуњавамо закон, онда Га не слушамо. Кад кроз послушање Господу идемо кроз овај живот онда ће нам живот бити радост, једна од најчешће понављаних ријечи у Светом писму је радост: Радујте се! Онда ћемо и тугу преобразити у радост и онда ћемо, како ових дана кружи једна лијепа порука, своју таму преобразити у свјетлост, онда ћемо своју мржњу преобразити у истину и у љубав, онда ћемо себе преобразити кад изађемо из храма да људи кажу: Овај човјек је хришћанин, он слуша Господа свога да и ја видим шта он то ради, па да и ја будемо такав“, казао је свештеник Јокић, додавши да смо сви позвани да кроз преображење праображавамо овај свијет и људе у њему.

„Да бисмо могли да преображавамо Господом морамо себе преобразити, себе промијенити да будемо Његови. Као што рекосмо – једноставно Њега да слушамо, али не само на ријеч, него да Га слушамо дјелима својим. Онда ће нам живот бити радост и преображење, онда ћемо и ми као апостоли рећи: Господе, овдје нам је добро бити. Ова света Литургија је преображај живота, зато волимо да долазимо недјељом и празницима на ову службу јер нас она преображава, јер нам је овдје добро бити. Овдје смо једни са другима у братској љубави и слози, сви различити али уједињени у оном најљепшем да је Христос наш Господ и да је Он Син љубљени и да кроз Њега добијамо Духа Светог у Коме је мир и радост“, бесједио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Поручио је да је то пут сваког хришћана, пут богочовјека Христа.

„Овдје нам је добро бити јер се причешћујемо тајнама Христовим кроз које постајемо једно са Њим. Али постајемоје оно што, често, нажалост заборављамо једно једни са другима. Немамо ближих него нас овдје и оних који су одсутни из оправданих разлога и оних који се широм васељене сабирају на свету Литургију. То су нам браћа и сестре, то су наши најближи. Христос је пројавио и дошао у овај свијет ради нас зато ми треба да идемо у овај свијет преображени, да овом свијету покажемо другу истину и други смисао живота. Ми смо со свијету, ви заједно са својим свештеницима и владикама“.

„То је смисао нашег живота – кроз преображај да преображавамо, кроз себе да преображавамо овај свијет као кроз ово воће које ћемо данас освештати, као што се преображава природа, и воћка, и трава, и ријека, и планина, све се данас преображава. Све је то Божја творевина за коју је Господ рекао: Гле, ово је добро. Али, само је добро ако је преображено, ако је свето, ако иде путем Божјим и слуша глас Божји и извршује га. Једна ријеч зав спасење, једна ријеч за испуњење живота и задобијање Царства небеског“, поручио је архијерејски намјесник никшићки протојереј-ставрофор Слободан Јокић.  

Они који посте Богородичин пост приступили за Светом причешћу.

Свештенство је обавило преображењско освештање грожђе које је дијељено вјерном народу. 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe