Митрополит Јоаникије на Преображење на Жабљаку служио Литургију, предводио Литију и освештао крст на мјесту градње будућег саборног храма Светог Саве

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на Преображење Господње Свету службу Божију у цркви посвећеној овом празнику на Жабљаку.

Митрополит Јоаникије на Преображење на Жабљаку служио Литургију

Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве.

У току Литургије Владика је миропомазао новокрштеног слугу Божијег Луку Кљајевића.

Након Литургије градским улицама је, предвођена Митрополитом и свештенством прошла традиционалне преображенска Литија, до мјеста градње будућег жабљачког саборног храма.

Ту је Митрополит Јоаникије са свештенством, уз молитвено учешће вјерног народа освештао крст, чиме је озваничен почетак градње храма.

У пастирској проповиједи парох подгорички протојереј Мирчета Шљиванчанин је казао да је Господ вјерни народ града под Дурмитором удостојио да на овај свијетли дан молитвено почне градити сјеницу – стан Богу живоме, свјетлости Његовој.

“Да градимо мјесто гдје ћемо се сабирати и сједињавати са Богом и једни с другима”, казао је отац Мирчета.

Додао је да људска душа чезне за истином и правдом Божјом, за Божјом свјетлошћу и Божјом близином,

“Овај град који се у задњим деценијама увећао чезнуо је да му се сагради већи дом Божји од овога у којем смо се данас молили, а та мисао пала је на ум нашем данас Високопреосвећеном Митрополиту господину Јоаникију, тада Епископу будимљанско-никшићкоме, па није ни чудо што је Бог данас удостојио да данас, када молитвено почињемо градњу овога храма, подижемо овај Часни Крст”, казао је отац Мирчета Шљиванчанин.

Отац Мирчета је казао да ће храм бити посвећен највећему из рода нашега – Светоме оцу нашему Сави.

“Њему су и ове горе посвећене, чије име и ови врхови носе, са којих избија Савина вода која се излива са Савиног кука и долила се овдје, до центра овога града, па ће и у срцу овога града бити име Савино. Ако је у центру име Савино, у срцу Савином је било и јесте име Христово, тако да ће овдје, у центру Жабљака бити срце и Савино и Христово и срце наше. И сабираће нас да узрастамо заједнички у славу Божју, у мјеру расзта висине Христове”, казао је он.

Нагласио је да и овај храм израста из крви мученика Шаранскога боја.

“Није ни то случајно да управо на стошездесет година од Боја на Шаранцима постављамо овај Часни Крст и молитвено почињемо градњу овога светога храма. Из њихове крви, из жртве и крви свих наших предака који су живјели на овоме простору и који су чували вјеру православну изниче и изницаће и дизаће се к небесима овај свети храм. Такође, ииз жртве и молитве нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који јеовдје апостолски долазио чим је постао митрополит и прије него што је постао митрополит и обнављао вјеру православну као равноапостолни просветитељ Црне Горе”, казао је, између осталог, отац Мирчета Шљиванчанин.

Након тога се Литија вратила цркви Преображења Господњег гдје је благосиљан славски колач и обављено преображенско освећење грожђа.

Митрополит Јоаникије је на крају богослужења у архипастирскоје бесједи рекао да је Преображење Хрисво на гори таворској чудесан догађај који се упечатио у живот Цркве.

“Из Његове људске природе је засијала Божанска свјетлост и пројавила се кроз његову људску природу Божанска сила, енергија која се дотакла и Његових светих апостола. Та свјетлост која је осјенила све те апостоле прожела је цијело њихово биће. Осјетили су такву промјену у својој души да су зажељели да на томе светоме мјесту остану и да ту живе. То је био један тренутак њиховог узрастања и један од многих тренутака њиховог одушевљења”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије је рекао да је тај догађај био посебан, знаменит и значајан.

“Заправо он је само најавио оно што ће бити и бивати кроз вјекове у животу Цркве. Та свјетлост, која је засијала из Христове људске природе, из Његовога лица, она је постала наслеђе Цркве Божије. И сви ми се по мјери, колико смо се удостојили, колико смо се покајали, колико смо Богу угодили, удостојавамо те свјетлости која нас осјењује, нарочито на Светим службама Божјим”, објаснио је Митрополит Јоаникје.

Владика је нагласио да то показује да је наша вјера свијетла и да у њој нема таме.

“Нарочито то осје4ћамо на Светим богослужењима. Хришћанин који се моли Богу, који живи у страху Божјем, који призива име Божије свуда и на сваком мјесту никад аније без милости Божије и без благе деснице Божије која га милује, кријепи и снажи. Никада није без Његове свјетлости и без Његове љубави”, рекао је он.

Говорећи о јубилеју стотину и шездесет година од Шаранске битке, рекао је да је у њој Бог даровао побједу нашим прецима јер је на њиховој страни војевао Господ са својим анђелима.

“У спомен те битке подигнут је и овај свети храм и слава Преображења Христовога цијело вријеме сија кроз њега. Ево, хвала Богу, преко овога малога храма већ смо се преобразили, осветили и објединили тако да можемо да кренемо у градњу великога саборнога храма на Жабљаку”, рекао је Владика Јоаникије.

Рекао је да је Жабљаку потребан велики саборни храм да би тај град постао градом у правом смислу те ријечи.

“Не може бити град, ако нема и свој саборни храм. А Жабљак јесте град, јесте знаменито и лијепо мјесто. А тек ће то бити када се подигне храм Светога Саве, кад га будемо освештали и када се у њему, ако Бог да, будемо сабирали. Нека буде срећно и благословено и нека Бог укријепи вашега Преосвећенога Владику Методија Остојића, вашега Дурмиторца, оца Миливоја и све вас да се обједините око градње новога саборног храма. Нека вас све Господ благослови и награди и да вас свјетлост Преображења Христова увијек прати у животу, да вас укрепљује и упућује на добро, добра дјела, међусобну слогу и љубав и на све што је потребно за ваше спасење и ваш срећан живот”, пожелио је Митрополит Јоаникије.

Овогодишњи кум храмовне славе Митар Даниловић кумство за следећу годину предао је Млађену Шљиванчанину.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe