Прота Слободан Јокић у емисији "Питајте свештеника": Крст је заједница, спасавајмо једни друге а не сами себе

Гост новог издања емисије "Питајте свештеника" на таласима Радио-Светигоре Митрополије црногорско-приморске, био је протопрезвитер-ставрофор Слободан Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки.

Прота Слободан Јокић

У емисији која је у програму Радио-Светигоре емитована у Крстопоклону недељу, 7. априла 2024. лета Господњег, на празник Благовести Пресвете Богородице, никшићки прота је надахнуто говорио о тајни Крста Христовог, о значају ношења животног крста које је усрдније и конкретније у данима свете Четрдесетнице - Великог поста, уз указивање на значај Крстопоклоне недеље која нас утврђује у данима нашег великопосног путовања. Прота Слободан је поучио да реалност крста увек води ка победи над победама, ка победи љубави над мржњом и победи живота над смрћу, те тако ношење крста увек има наговештај Васкрсења.

У наставку емисије прота Слободан је говорио о празнику Благовести који смо ове године прославили у Крстопоклону недељу, те подсетио да је свештени догађај Благовести почетак или начало нашега спасења, али и сведочанство да је Пресвета Богородица смирено следовала вољи Божјој, рекавши: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој. Према речима госта емисије "Питајте свештеника", празник Благовести нас позива да се и ми угледамо на Пресвету Богородицу, да следимо њен светли пример и понесемо са радошћу свој крст, а носећи крст ми хитамо ка радости Васкрсења. Као искусни пастир отац Слободан је посебно истакао да ношење нашег крста никада није идивидуално, већ је увек саборно као што смо и ми саборна бића, а према његовим речима: Носећи свој крст, ми носимо крст целе заједнице, а тако спасавајући себе ми спасавамо и једни друге, у чему је лепота наше вере.

Следујући концепт емисије протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић је одговарао на велики број питања слушалаца Радио-Светигоре, а учинио је и осврт на велику трагедију која се догодила у Бору, а која је све нас потресла и подстакла да дубље проникнемо у тајну и смисао живота, да се запитамо куда идемо као народ, али и да ли смо свесни свог пада.

Приредила редакција портала "Ризница"

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe