Празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

Поводом предстојећег великог хришћанског празника Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег, у суботу 26. септембра 2020. у манастиру Ђурђеви Ступови служено је свечано празнично бденије.

Празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

Бденије је служио јеромонах Гаврило (Раичевић) уз саслужење јерођакона Михаила (Пајовића), сабраћа Манастира.

Чин свечаног изношења Крста (сотнице) служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Он се, послије овог свечаног чина, обратио ријечима архипастирске поуке, говорећи о карактеристикама богослужења уочи празника Воздвижења Часног Крста - Крстовдана.

„Ово богослужење, посебно, карактеришу молитве док свештеник или епископ узноси крст на све четири стране свијета, почевши, прво, према истоку, па, послије, према западу, према југу и према сјеверу и онда, опет, на исток, завршни чин те молитве. То значи да ми хришћани имамо такву вјеру да је Господ Исус Христос својим Крстом благословио све четири стране свијета, цио свијет и да је наш живот окренуо према истоку, према оној страни са које се рађа сунце, а то значи према свјетлости.

Не, само према овој земаљској свјетлости, која је, такође, драгоцјена, без ње нема живота на земљи, него према вјечној, божанској, нествореној, нетрулежној свјетлости Царства небеског“, казао је Преосвећени Епископ.

Поручио је да наш живот, исто тако, нема само земаљску димензију, него има и божанску.

„Што више код човјека јача та божанска страна, његов живот се пуни, односно, што је јача вјера и што вриједности вјере више претаче у свакодневни живот, у свакодневне своје поступке, мисли, дјела и ријечи, то је његов живот све пунији, животнији и благословенији. Ово је један од великих црквених празника, који се, посебно, обиљежава. Сјутра се пости, али не строго, него блажи пост у част Крста Господњег, али је празнично расположење у свему. Када се клањамо Крсту Христовом ми се клањамо Његовој смрти, али Његова смрт је живоносна и, истовремено, клањамо се Његовом васкрсењу“.

„Вечерашње богослужење има много важних детаља, који карактеришу само овај празник и, такође, сјутрашња Литургија. Треба посебно да се молимо у ове дане, сјутра ћемо настојати да додамо у нашим молитвама наше прозбе и молитве за болеснике, јер је овај вирус све упорнији. Ипак, не треба да се бојимо и наше молитве треба да су све упорније, да би нам се све обратило, све што нам се догађа. У овом свијету мора бити искушења, болести, непријатних момената, али се кроз све то наш дух челичи, јача, напредује, да би све што нам се догађа било на спасење и на радост“, поучавао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe