Јеромонах Јефтимије (Шкулетић) одржао предавање у Никшићу

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у суботу 8. јуна 2019, у оквиру трибине „Духовне рефлексије", предавање на тему „Царство небеско и савремени човјек“ одржао је јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман манастира Пива.

Јеромонах Јефтимије (Шкулетић) одржао предавање у Никшићу

Сабрање је, у име Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, поздравио Велимир Касалица, који је подсјетио да је јеромонах Јефтимије, као ондашњи средњошколски професор у Никшићу, устао у одбрану српског језика и остао без посла, али се тим чином, заједно са својим колегама, уврстио у нове примјере чојства и јунаштва нашег народа.

Отац Јефтимије је, дајући слику савременог друштва и човјека у њему, оцијенио да је човјек данас врло апатичан, безвољан, престрашен и усамљен за шта, сматра он, има и разлога. То је, нарочито, изражено у западним земљама, у прилог чему говоре подаци, по којима је 2010. у Америци било 30 милиона оних који су живјели сами. Код нас се о томе, још увијек, не води евиденција, али је очигледно, сматра он,, да је присутна депресија, безвољност, напетост, страх.

„Ми имамо праву вјеру, имамо се чему вратити, код нас постоји благодат, постоји Бог живи, постоји утјеха, а на западу, у протестантској или католичкој Цркви, изгледа као да смо ушли у неки амфитеатар. Имамо славну историју, праву вјеру, имамо још добрих људи. Данашњи човјек, стално, негдје жури, хоће негдје да стигне; мислимо да ћемо доћи до нечега, да смо напредовали“, казао је игуман пивски, напомињући да је потребан другачији приступ животу, да човјек у себи тражи мир или како се каже у Јеванђељу - у човјеку је Царство Божје.

Сви имамо зачетке мудрости, љепоте, доброте, праведности, те клице постоје у нама, Бог их, касније, буди. Човјек, бесједио је о. Јефтимије, постаје прави човјек преко Христа.

Правећи паралеле између схватања живота западних и источних мислилаца, теолога и психолога, о. Јефтимије је цитирао размишљања неколико филозофа, који, попут Макса Вебера, сматрају да у овом свијету нема више тајни, све је разголићено, егзистенцијалиста и Умберта Ека, по коме смо изгубили симболички поглед на свијет.

„Симболички свијет је веома изражен у Светом Писму; став хришћанства је да овај свијет није, како сматрају будисти нека обмана, нестваран, а, исто тако, за овај свијет се не може рећи да је једини. Хришћанство има став да је овај свијет реалан, али није једини - овај свијет је само слика Царства Божјег. Владика Николај каже да је он само дјелић оног комплетног свијета, да постоји огромни, невидљиви свијет и да је овај свијет само симбол тог свијета“, рекао је, између осталог, јеромонах Јефтимије.

Говорећи на тему „Царство небеско и савремени човјек“ о. Јефтимије је, између осталог, казао да човјек да би задобио Царство Божје, по Светим Оцима, треба да упражњава Свете Тајне и свете врлине.

„У модерној теологији, обично, се говори о томе да човјек не треба много да се труди, довољно је да се причешћује често, четири до пет пута недјељно, и тако ће напредовати без већег напора и подвига. Ипак, истражујући од раних Отаца па на овамо, увиђамо да човјек треба да се труди, да упражњава и врлине, не само Свете Тајне причешћа, исповјести, покајања. Потребан је подвижнички живот да би се задобило Царство небеско“, рекао је, између осталог, игуман пивски, јеромонах Јефтимије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe