Свети кнез Владимир прослављен у Загорју код Берана

На празник Светог мученика Јована Владимира, у уторак 4. јуна 2019, света Литургија служена је у храму посвећеном овом великом Светом и славном мученику Христовом, у селу Загорје код Берана.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох бјелопољски, уз молитвено учешће сабраног вјерног народа.
Ријечима пастирске бесједе празник Светог Јована Владимира, кнеза дукљанског и храмовну славу, честитао је о. Синиша, који је подсјетио да је Свети Јован Владимир први са наших простора пострадао за вјеру Христову.

„Када су ми послали златни крст, он је казао да је Христос распет, не на златном, него на дрвеном крсту. Тражио је древни крст у залог да му неће одузети живот, а када су послали крст од дрвета он свјесно иде путем Христовим и свој живот полаже за вјеру Христову. Међутим, онај који убио славног краља српског и великог богоугодника, као и сви који су гонили хришћане и Христове следбенике мислили су да су тиме побједили мученика кнеза Јована Владимира. Сви они од Нерона, преко проклетог цара Дукљанина, Диоклецијана и других римских императора, који су гонили име Христово, мислили су да су побиједили, али данас, након хиљаду година од тог догађаја, нико не памти имена људи који су били гонитељи хришћана“, казао је свештеник Јанковић, наглашавајући да се побједа огледа из временске перспективе, јер, данас, навео је он, ничу храмови Светом Јовану Владимиру, попут прелијепог храма у Бару, а и у овом беранском мјесту гради се храм у част Светог Јована Владимира мученика.

„Лучу вјере Христове посадио је у нашем народу Свети Јован Владимир, а свјетлост коју је он ужегао, примајући Христа као Богочовјека, преузео је Свети Сава, који је отворио прозор да уђе свјетлост у биће сваког од нас. Ту лучу је овјенчао и Свети кнез Лазар Косовски на Косову, пренио је Свети Василије Острошки у Острог, Свети Петар Цетињски, Свети Стефан Пиперски и сви свети из рода нашег. Та луча неугасива, коју је Ловћенски Тајновидац опјевао својим дивним стиховима, обасјава сваког човјека. Носили су је и наши свети преци и нама је предали, а питање је на који начин ћемо ми да је одржимо да нам се не угаси. Градећи ову светињу треба прво да изградите себе, јер ова светиња се подиже за вас, човјек је храм Духа Светог“, поучавао је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe