Епископ Јоаникије богослужио у манастиру Сомина

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог свештеномученика Теодота Анкирског, у суботу 20. јуна 2020. Свету Архијерејску Литургију, у манастиру Преображења Господњег на Сомини.

Епископ Јоаникије богослужио у манастиру Сомина

У архипастирској бесједи сабранима, Епископ Јоаникије је казао да је цијело Христово дјело усмјерено на то да нас спаси, очисти, освети и обесмрти. Смисао Христовог доласка у овај свијет, по ријечима Владике будимљанско-никшићког, видимо, управо, на празник Светих Светих.

Који су то сви Свети, запитао се Његово Преосвештенство:

„То можемо схватити на два начина, који се допуњавају. Сви Свети су они који су примили освећење, а то су сви они који су крштени, јер је крштење – освећење душе и тијела, и исцјељење, очишћење од прародитељског гријеха и сједињење са Христом, нарочито када схватимо да је крштење темељ за све остале Свете Тајне“, поучавао је Преосвећени владика Јоаникије.

Свето Причешће, по Владикиним ријечима, је врхунац свега, освећења и сједињења са Христом.

Он је оцијенио да смо, због сопствених гријеха, у много чему, ми хришћани то обесмислили, јер, како је Епископ Јоаникије појаснио, многи су крштени, али мало њих живи по закону Божјем.  

„Мало њих је прихватило закон љубави Христове као смисао живота и дјелања, мало је оних који су стварно прихватили Јеванђеље. Опет се хришћанство своди на мали број хришћана, иако су многи крштени, али је мали број оних који стварно вјерују и који не пропуштају света богослужења, јер схватају да су богослужења извор духовних дарова које примају, да је то вода жива која обнавља душу и тијело и смисао нашег живота“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Сви Свети, навео је Његово Преосвештенство, јесу они које је Бог показао као Свете.

„Није Бог открио све оне који су свети, него само поједине, јер многи су свети, а ми не знамо њихова имена, нити их ко памти. Безброј је оних који су у тајности угодили Богу, које ће Бог открити приликом свог другог доласка. На празник Свих Светих, а још смо у осјењењу овог празника, славимо и оне које је Црква, већ, препознала као Свете, Бог их је објавио као чудотворце, као оне који су Богу угодили, које Црква памти и уписала их у своје календаре, али славимо и оне за које, ми људи још не знамо“, бесједио је Владика Јоаникије.
По његовим ријечима, много је светих који су се пројавили знатно касније од обретења њихових светих моштију, које почну да чудотворе или мироточе, за чија имена некад и не знамо.

„На Михољској Превлаци, гдје је била прва Епископија, коју је установио Свети Сава, тамо су промироточиле мошти Светих мученика Превлачких монаха. Не знамо ниједно име, али, мошти су ту. Знамо само да су то били Превлачки мученици који су потровани 1452. године од стране латина. Дјелиће њихових моштију уградили смо у овај свети престо, на овој високој гори Сомини, која личи на гору Синајску“.

„Ова гора је и раније била позната као уточиште, прибјежиште, многи су се овдје излијечили од разних болести. Одавно је била ознамењена као гора света и Божја, па је са изградњом овог манастира она, заиста, постала света, нарочито од кад су се настаниле сестре монахиње, које непрестано Богу служе“, рекао је Владика.

Поручио је да је данашњи сабор у манастиру Сомина слика Сабора свих Светих.

„Он је дио оног великог, неизмјерног Сабора Светих коме је Господ Исус Христос глава, са Њим су Пресвета Богородица, Свети анђели, арханђели, Свети апостоли, мученици, преподобни и Свети епископи, који су ријеч Божју проповједали и остали Божји угодници, а њих је неизбројан број и стално се допуњава“.

„То је, заправо, Црква Божја света и непоколебљива, то је онај Храм Божји неразориви, свети, Тијело Христово коме је Господ Исус Христос глава, а ми чланови Његовог тијела и браћа међу собом, истинска. Нема већег и поузданијег братства од оног који се Духом Светим успоставља“, закључио је Епископ будимљанско.никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe