Пјесник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“

Добитник значајне књижевне награде „Извиискра Његошева“ за 2016. и 2017. годину, коју додјељују Епархија будимљанско-никшићка и компанија Мона, је пјесник Ранко Јововић. Јововић, који на српском језику ствара преко 50 година, награду је, по одлуци жирија, добио за цјелокупно пјесничко дјело, а поводом књиге „Сузе Марка Миљанова“.

Пјесник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“

Поводом проглашења шестог по реду лаурета књижевне награде „Извиискра Његошева“ у сриједу 14. фебруара 2018. је у Београду, на Великој сцени Народног позоришта, уприличена свечаност, којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Владика је на почетку благословио сабрање, којем су се одазвали бројни црквени великодостојници, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, књижевници и културни радници, поштоваоци Његошева и његовог дјела.

Одлуку жирија, којег чине: др Јован Делић, предсједник, др Ранко Поповић, др Иван Негришорац, др Драган Хамовић и Милутин Мићовић, образложио је Јован Делић, рекавши да је Јововић стекао јединствен, препознатљив, непоткупљив пјеснички глас међу српским пјесницима, глас протеста, непристајања, посртања у тежњи за слободом.

Пјесник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“

„Јововић већ пола вијека својим дивљим плачем поздравља дивље пјеснике свијета својим гласом новорођеног дивљака, не марећи за славу поетика и ослањајући се на гласове и пјесничке судбине неприлагођених... Његова поезија се храни ужасима овог свијета, којих се надоживљавао и нагледао. Суза моја нема родитеља је онај Његошев стих у чијем знаку протиче Јововићев живот, од дјетињег плача и пјевања, до првог дивљег плача. Чежња за сузиним родитељем постаје и чежња за сузом коју ваља вратити у људско око, јер је она знак и мјера срца. Отуда и сузе Марка Миљанова које се цијело стољеће не суше над Црном Гором и њеним удесом“, казао је Делић.

О пјеснику Ранку Јововићу су говорили и чланови жирија: Драган Станић, предсједник Матице српске и књижевник Милутин Мићовић. Мићовић је истакао да права поезија директно повезује човјека с његовим темељом, будећи у њему слободу и стваралачку силу, а то, према Мићовићевим ријечима, у основи значи - чојство и јунаштво.

„Живећи с поезијом и једино се ослањајући на њене моћи, Ранко Јововић је остао у нашим смутним временима пркосан и непобијеђен, човјек - јунак. Ако је Марко Миљанов рекао да ће умријети доста срећан као Куч, а несрећан као Србин, Ранко Јововић, на здравље му било, може рећи, да је живио доста срећан живот као пјесник, а српске несреће пратиле су га од дјетињаства до данас“.

„Оно што је духовно кријепило и продубљавало овог пјесника у нашем суморном вијеку, ипак јесте далека Његошева искра, косовски подвиг и корота, и витализам Вуковог језика. Ови ослонци давали су му снаге да прелази и преко својих бездана, да ствара и да се радује“, навео је Мићовић.

Пјесник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“

Добитник награде је, у свом обраћању, казао да „Горски вијенац“ јесмо учили, али га нијесмо сасвим научили, доживјели, иначе нас, како је казао Јововић, „не би тукла и мучила фукара, и домаћа фукара, и у оном рату, који смо водили махом молитвом, ни у овим проклетим ратовима до данас и прекоданас“.

Пјесник је додао да се и Владика родио и рађа молитвом у молитви, али и Поезијом, која је, молећи се, брисала тај примитивни, небратски свијет који нам и данас очи повади. Те слијепи путујемо од Грачанице до Ловћена.

„Али Богу хвала, ми смо Срби, ми смо висока молитва и искра у камену. Наша слобода је вјечна борба за слободу“, казао је Ранко Јововић, додајући:

„Хвала свима који су се сјетили, те су наградили моју Поезију и мој живот, славном Његошевом Извиискром“.

Пјесник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“

Потом је прочитао своју поему о Његошу у којој се, између осталог, каже:
„Данас се око разбијеног престола Српског врзма наднечовјек. То је тај сој ижђикао из „баука комунизма". Тај наднечовјек, по узору на западног наднечовјека, који влада свијетом.
Ако су Срби — а јесу, уклети народ. Уклети су и Руси, чије је чело Достојевски, а срце Љермонтов — онда, тако ми Господ каже, од њих очекује и највише. То је: да се вратимо на пут Оца свих нас Исуса Христа, који ћe нас опет нахранити вјером, обновити... упркос Олуји која тутњи у нама и над нама“, рекао је Јововић у поеми.

Свечаност је увеличао наступ КУД „Лола“, Србски православни појци поздравили су сабрање химном „Онам намо“, а Његошеве и стихове Ранка Јововића говорили су глумци Биљана Ђуровић и Ненад хаџи Маричић.

Награда „Извиискра Његошева“ ће бити уручена током овогодишње манифестације „Дани Светог Василија Острошког“ у Никшићу, а састоји се од повеље и плакете, умјетнички рад вајара Љубише Манчића и новчаног износа, који, у име компаније Мона, уручује Ђорђе Момировић.

Досадашњи добитници овог значајној књижевног признања су: Миодраг Павловић, Рајко Петров Ного, Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије Радовић, Милован Данојлић и Љубомир Симовић.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe