Живоносни источник, дан Пресвете Богородице

На Источни петак, 29. априла манастир Старчева Горица на Скадарском језеру молитвено прославио своју храмовну славу.

Свету Литургију на дан Свијетле недјеље посвећен Богородици, која се тог дана у богослужењу назива Живоносни источник, служили су архијерејски намјесник новопазарски протојереј-ставрофор Томислав Миленковић из Епархије рашко-призренске, архимандрит Хризостом, настојатељ манастира Ком, свештеник Јован Пламенац, парох барски и протосинђел Никифор Миловић, секретар ЕУО наше Епархије.

Вјерницима сабраним у Светом богослужењу пригодном бесједом обратио се архимандрит Хризостом, тумачећи ријечи Светог јеванђеља „Блажени су они који слушају ријеч Божију“ и, између осталог, казао:
“Блажени су они који су се крштењем освештали, који се освештавају Светим причешћем, који живе литургијским и црквеним животом. Чули смо у данашњем Светом јеванђељу да је Господ, ушавши у храм, узео бич, изагнао из храма трговце и оне који продају голубове и рекао: „Не правите од дома Оца мојега дом трговине“. Ове ријечи Божије треба стално да имамо на уму и сваки пут кад своје срце предајемо злим страстима и помислима, кад се предајемо себичлуку, а себичлук је ако нијесмо спремни да угодимо Богу и ближњима, ако себе штедимо, сажаљевамо, себи опраштамо, а друге осуђујемо, тада треба да призовемо Господа Исуса Христа, да га од срца призовемо да се усели у нас и помогне нам да испунимо оно што нам је заповиједио и да Господ својом ријечју сијече зло од добра, а својим бичем одагна од нас сваку нечистоту, среброљубље и лукавост“, казао је архимандрит Хризостом.

Храм Успенија Пресвете Богородице на Старчевом острву на Скадарском језеру потиче из времена Балшића (1378). Оснивач храма посвећеног Богородици – Живоносном источнику је старац Макарије, исихаста и угледни духовник оног времена.

Живоносни источник, дан Пресвете Богородице

Манастир Старчева Горица један је од шест манастира који су, посљедње двије деценије, заживјели на Скадарском језеру, уз Врањину, Морачник, Бешку, Ком и манастир у Ријеци Црнојевића. Врањина, Бешка и Морачник су општежитељни манастири, а Ком и Старчева Горица отшелнички. Ове светиње, послије вјековне запуштености, уз Божију помоћ и добру вољу приложника, обнављају монаси и искушеници, руковођени благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија.

Настојатељ Старчеве Горице је монах Григорије, који овај Манастир обнавља и брине о њему од 1993. године.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe