Сасуд благодати Светог Духа и Апостол новог доба

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у уторак, 3. маја на празник Светог Николаја Жичког, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Владике Николаја у Његњеву код Бијелог Поља. Литијом и црквено-народним сабором прослављена је храмовна слава ове светиње

Сасуд благодати Светог Духа и Апостол новог доба

У цркви Светог Николаја Охридског и Жичког у Његњеву код Бијелог Поља, првој у Црној Гори која је посвећена овом Апостолу савремног доба, служена је Света Архијерејска Литургија, којом је, уз саслужење свештенства, началствовао Његово Преосвештенство, Епископ Будимљанско- никшићки Господин Јоаникије. Током Светог богослужења освештан је славски колач и обављено причешће вјерника, који су затим учествовали у празничној литији око цркве. Посебну драж литији дала су многобројна дјечица из овог краја.
Обраћајући се вјерном народу, који ни киша није спријечила да се у великом броју окупи у молитвеном сабрању, Епископ Јоаникије је казао да многи Владику Николаја упоређују са Светим Савом, што није ни мало случајно.

„Иако Свети Сава бијаше принц по тјелесном и по духовноме поријеклу, а Свети Николај син обичног српског домаћина из Лелића, међутим, и он постаде духовни принц. Свети Сава је био просвјетитељ свога народа у она давна времена, а Свети Владика Николај просвјетитељ српскога народа у наше вријеме, у двадесетом вијеку. Можемо рачунати да је он наш, мало старији, савременик. Али, као и Свети Сава, он није само српски просвјетитељ нити само српски Светитељ, него уједно васељенски Светитељ, просвјетитељ и учитељ Цркве Божије“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Сасуд благодати Светог Духа и Апостол новог доба

Ми у Црној Гори имамо посебене разлоге да истакнемо заслуге Светог Владике Николаја за Црну Гору, јер, нико љепше од њега није описао Црну Гору и Црногорце, Његоша и Боку которску, црногорска брда и подвижнике са подручја данашње Црне Горе.

„Он је заиста један велики дар од Бога нашем народу и нашој Светој, напаћеној Цркви. Ријетко ћемо наћи неку личност у историји код које су се стекли толики дарови Божији, као код Светога Владике Николаја – велико образовање, али, исто тако, и још више, свијетли ум, Богом обдарен и просвијећен, таква дубина мудрости, висина мисли, која се саопштава једноставним ријечима и које свако од нас, донекле, може да разумије. Његова мисао је толико дубока, да кад читамо његова дјела, увијек осјећамо потребу да их изнова читамо и изнова доживимо. Ипак, оно што је најважније је његова пламена вјера и љубав, према Богу и ближњему своме, његова блискост са Богом, његова слобода у Господу, његов трепет пред Лицем и именом Божијим“, рекао је Преосвећени владика Јоаникије, истичући:

„Име Божије и ријеч Божија га је научила да и нас просвијетли, да нас научи страху Божијем, онако како говори Свети Цар Давид: 'Ходите чеда, да вас научим страху Господњему, јер је у њему, заиста, била жива ријеч Божија'. Он је постао извор Божије мудрости и Божије ријечи за све нас, из тога извора сви можемо да пијемо и то је велики дар нама и нашем народу. Велики је број оних у нашем времену, који су били залутали, а које је Свети Николај вратио на пут истине, правде и свјетлости Божије и то је још једно знамење да се, ваистину, ради о Божијем Човјеку, ономе, ко је имао Христа Господа у срцу своме па је ишао Његовим стопама. И он је доживио да га његов народ осуђује, да се забрањује, потискује, да га се боји, да буде прогнан из памћења свога народа, прогнан и прогањан. Они који су га прогонили, истовремено су га се и бојали“, истакао је Његово Преосвештенство.

Сасуд благодати Светог Духа и Апостол новог доба

Владика Јоаникије је подсјетио на људе из нашег народа, који су одлазили у затвор само зато што су јавно изразили поштовање према највећем сину свога народа.

„Да није било чуда Божијег да у Светом Николају и други народи, Руси, Грци, па и иновјерни и они које је жестоко критиковао; католици и протестанти, препознају новога Светитеља и Просвјетитеља васељене, новога Апостола Христовога, ко зна колико би и нама самима требало да га прихватимо, да га прогласимо за Светитеља и да му посветимо храмове. Сваки храм подигнут Светом Владици Николају је храм подигнут слави Божијој и Христу Господу, Који Га је учинио сасудом благодати Пресветога Духа“, закључио је Преосвећени Владика Г. Јоаникије.

Црква Светог Николаја Охридског и Жичког у Његњеву код Бијелог Поља, прва у Црној Гори, посвећена Светом Владици Николају Српском, почела је да се гради 2004, а освештана је 2007. године. У подизању ове дивне Светиње, учествовало је око 250 домаћинстава из села Његњево, Стројтаница и Олује. Одбор за изградњу, чији је предсједник г. Драган Шебек, уложио је велики труд и додатни напор, бавећи се и радовима на унутрашњем уређењу цркве, па је за храм у међувремену прибављен иконостас у дуборезу, а изнад улазних врата, техником мозаика, урађена је икона Светог Николаја, чији је аутор проф. Драган Поповић из Београда.

Сасуд благодати Светог Духа и Апостол новог доба

По повратку из Његњева Преосвећени владика је обишао радове на изградњи цркве Преподобне мати Параскеве у селу Расово, чији темељи су освештани на дан празника прошле године. Зидање храма почело је прије два дана, а Преосвећени Владика је пригодном здравицом честитао радове и благословио неимаре. Предсједник црквеног Одбора је Светозар-Свеле Величковић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe