Двије заповијести о којима виси сав закон

У цркви Светих Апостола Петра и Павла на празник Мојсија Боговидца и Преподобног Стефана Троношког, у 15. недјељу по Духовима, Литургију је служио јереј Александар Раковић.

Он се у бесједи осврнуо на кратко Јеванђеље о двије заповијести, љубави према Богу и према људима.

Двије заповијести о којима виси сав закон

“ Доста кратко, али много говори и носи ријечи вјечнога живота. У њему су сабрана сва свједочења о Христу, а ове као и све  Његове ријечи значе живот вјечни. А почиње Јеванђеље догађајем када Му приступи један младић питајући га:  

“ Kоји закон, коју  заповјест да држим да наслиједим живот вјечни”.

Можда је он очекивао да каже дај десетак храму, десетак онога што створиш сиротињи, тиме ћеш се спасити. Или, поштуј мајку, и то ће ти бити довољно да се спасеш, или не чини прељубу и то ће бити довољно, или не укради.. . Али, Господ не говори ништа од тих заповијести, него све њих сабира и каже: “Љуби Господа Бога свога, свим срцем својим, својим умом, својом снагом, свим бићем својим”. Да ни један кутак бића не остане дужан Господу, да Га љуби цијелим бићем. А одмах каже,  друга је иста ко и ова: “Љуби ближњега свога, као самога себе“.  Господ не одваја те двије заповијести, иако их посебно изговара. Али посебно их чак и говори да би нагласио да се оне не одвајају, зато и каже “друга је као и ова прва” “, бесједио је о. Александар, подсјећајући на ријечи Господње да о те двије заповијести висе сав закон и пророци.

О. Александар је навео да данас прослављамо и Мојсија Боговидца, којег тако називамо јер се сусрео са Јахве, односно самим Исусом Христом на гори Хорив, који постаје човјек и кога он свједочи на Тавору.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe