Парастос за Пријеложане страдале у Другом свјетском рату

У Пријелозима код Бијелог Поља на Побусани понедјељак, 2. маја служен заједнички парастос за 59 мјештана Пријелога, који су у Другом свјетском рату страдали као припадници Народноослободилачке војске Југославије и Краљевске војске у отаџбини.

Парастос је служио Његово преосвештенство Епископ Будимљанско- никшићки Г. Јоаникије са свештенством. Обраћајући се народу, сабраном у цркви Светог Пантелејмона, Владика Јоаникије је казао да нас је свјетлост Христовог Васкрсења просвијетлила у ове дане када нас је Бог измирио једне са другима, измирио живе са мртвима и свима отворио пут у нови живот и да одржимо службу у част Васкрсења Христовог, за наше измирење и покој душа оних који прије нас одоше ка Господу.

Парастос за Пријеложане страдале у Другом свјетском рату

„Данас овдје поменусмо ваше претке, родитеље, кумове и друге ближе и даље сроднике, који су погинули у току Другог свјетског рата. Нека нас Божија милост и свјетлост просвећују у све дане живота, да знамо да извучемо поуку, да тамо гдје су гријешили наши очеви не гријешимо и ми. Да знамо да нађемо прави пут и да више не гријешимо, него да чувамо једни друге. Свачију жртву поштујемо и свакога ко је погинуо треба поштовати, јер је он нечији син, нечији отац, брат или сестра. Ми смо данас ову службу учинили, јер су сви они били крштени у име Оца, Сина и Светог Духа, иако су многи од њих различито мислили. Али, због разлике у мишљењима не треба осуђивати ближњег свог, нити га треба изгубити.

Како би то било када би сви људи мисли једно те исто, без разлике. Разлике у мишљењима су, заправо, наше богатство. Ми треба да радимо на слози, да једни друге чувамо и волимо, јер наш је Бог љубав, наш је Бог онај који нас мири, наш је Бог онај који нам даје нови живот. Нека ово буде почетак тог новог живота и овој светињи и овом дивном мјесту и дивном народу, бесједио је Владика Јоаникије и истакао да је велики проблем што наш народ није довољно просвијећен у вјери. Ово огњиште светиње и вјере, древно и исконско, добра је прилика да се научимо вјери.

Парастос за Пријеложане страдале у Другом свјетском рату

- Довољно је и за Пријелоге и за цијелу околину што има ову светињу, а камоли што имамо и друге светиње, које се хвала Богу обновише, а очигледно је да са обновом наших светиња, иде и наша обнова. А зрак те обнове је овај помен који данас овдје извршисмо. Колико знам, ово је први пут у Црној Гори да смо извршили овакав помен и једнима и другима, и онима који су били за Краља и Отаџбину и онима који су били за своје отачаство, али у некој другој визији тадашње комунистичке идеологије. Све је то дио наше историје и дио нас. Али ми треба да се поставимо у овоме времену као људи од поштења, честитости, као људи који знају завјештања својих отаца који ће то да чувају, бесједио је Владика.

Владика Јоаникије благословио је вољу народа да се од сада, сваке године на Побусани понедјељак, овдје одржава помен за све упокојене из тог мјеста. Са мјеста древне светиње, гдје су љубав и помирење послије 65 година нашли свој мир и дом у име мјештана Пријелога вјернике и госте је поздравио Рајко Недовић.

- Ово је помен за људе који нестадоше у пламену Другог свјетског рата. Са поносом смо поменули имена и једних и других, исто као што са поносом и они данас гледају на нас са небеских висина. Бјесниле су ватрене олује, када су се умножавале јаме и губилилишта, када су ријеке ваљале наше главе, када се пила наша крв, када су се пред силном њемачком империјом савијале њихове главе и када је Европи пуцала кичма. Тада су устали и једни и други, да спасу и одбране оно што се спасити и одбранити може – част и образ свог народа и свог оружја. И једни и други борили су се за слободу, сваки на свој начин: и они који су пали за крст часни и слободу златну, и они који су пали за слободу и бољи живот народа. Ми ћемо помињати њихова имена кроз вијекове, док је нас, плаховитог Лима, мутног Ибра, Дрине, Сутјеске, Неретве и Похорја. Нека Бог подари њима Царство небеско а нама снагу у миру у слози нашој, рекао је Недовић.

Парастос за Пријеложане страдале у Другом свјетском рату

Предсједник ЦО Самограда Драган Недовић каже да није битно ко чини дјела, већ су битна та дјела и да је заједничка жеља „да данашње дјело траје онолико колико памте зидине Светога Самограда“.
- Треба да знамо да ће једино бити заборављени они који заборављају, па овом приликом позивамо све људе добре воље и читаву Црну Гору да престану са подјелама и копањем јама једни другима, казао је он.

Парастосу у Пријелозима су присуствовали и представници СУБНОР-a и Савеза бораца. Божидар Шћекић, предсједник Савеза бораца Бијело Поље, био је, како каже, пријатно изненађен позивом да присуствује заједничком помену и заједно са Батрићем Ракочевићем, радо се одазвао на позив. – Свака раздвојеност и подјела међу људима не води добру. У рату су се једни борили за ослобођење Домовине а други за Краља и Отаџбину, свако са својим идеалима. Требало би да бар сада у миру коначно престане дух подјеле који датира из прошлости“, рекао је Шћекић.

И за седамдесетдеветогодишњег Илију Недовића из Пријелога ово је велики дан. Из његове породице, потомака Вука, четног барјактара из 1912. године, у Другом свјетском рату нестало је пет мушких глава. – Ово је најљепша идеја која се могла замислити подно светих зидина Самограда, да се заједнички састанемо, да смо једно у молитви за наше претке“.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe