Свети апостол Тома, слава цркве на Брзави

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник Светог апостола Томе,Томиндан, у сриједу 19. октобра 2022. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној данашњем празнику на Брзави, код Бијелог Поља.

Свети апостол Тома, слава цркве на Брзави

Након свете службе Божје, у којој је саслуживало свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће бројног вјерног народа, Преосвећени владика је освештао темеље црквене гостопримнице, а потом је благосиљао славске дарове и преломио колач.

Обратио се ријечима архипастирске бесједе, честитајући данашњи празник и славу дивног храма на Брзави, заштитника оних који данас славе, али и цјелокупног рода хришћанског и православног.

„Апостол Тома је, не нашавши се оне недеље, кад је Христос васкрсао, заједно са својом браћом и осталим ученицима Христовим да Га види и да се увјери кад и они у Његово васкрсење, пошто су му рекли да су Га видјели, као што смо чули у светом Јеванђељу, апостол Тома је рекао: Ја, док Га не видим и не опипам ране Његове и не ставим прсте своје у ребра Његова, нећу вјеровати. И заиста, после седам-осам дана, опет се чудесно Христос јавља уплашеним ученицима који су се заклонили иза закључаних врата и молили Бог, храбрећи једни друге. Ушао је чудесно, не одвалишви врата, него је прошао са својим васкрслим, преображеним тијелом које је нова твар и које је оно тијело, које је обећао да ће по васкрсењу мртвих сви имати, то духовно тијело, над којим господари Дух“, рекао је Владика.

То је, додао је Његово Преосвештенство, оно тијело које може, као што је и Христос тако показао својим ученицима, да у једном моменту буде видљиво и опипљиво, а у другом моменту да се не види и не примјећује.  

„Над тијелом господари закон Духа и подређено је потпуно Духу. То је, како апостол Павле каже, духовно тијело, тијело које ћемо сви заједно са свима који овдје леже у овим гробовима, који су једнако живи као и ми само што су оставили тијела своја у овим гробницама, задобити кад дође Други долазак Христов. Преобразиће се тијела и спојиће се душа са духовним тијелом и биће комплетан човјек, један, потпун, у цјелости којима је Христос обећао да ће ићи за Њим и да ће их примити у своје Царство, који му за живота овдје на земљи следују“.

„Апостол Тома, иако је био  највећа сумњалица међу апостолима, опет је Бог дао, да он пројави и исповиједи оно што ниједан апостол и ниједна уста људска до тада нијесу изговорила, а то је да исповиједи Христа као Бога, не само као помазаника сина Давидовог и Месију, Сина Божјег, него као истинског и правог Бога. Кад га је Христос позвао да се увјери, он је тада из свог срца завапио: Ти си Господ мој, и Бог мој. То је плач који је хришћанство, које се рађало тих дана Васкрсења Христовог, омогућило да кроз сумњу Томину повјерује цјелокупа Црква и вјерује у Бога Христоса као истинског и правог Бога, Сина Божјег, Једног од три лица Бога љубави, Оца и Сина и Духа Светог“, бесједио је Епископ Методије.

Честитао је славу данашњим свечарима пожеливши да Свети Тома свима буде на благослов, здравље, весеље, укрепљење у овим нимало лаким временима.

„У овим временима треба умножити молитве, молити се Богу и апостолу Томи да нас укријепи, да останемо на истинском, правом путу којим су преци наши ишли, нису посустајали, већ су издржали су до краја“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Методије.         
Уприличена је трпеза братске љубави, а домаћин славља био је Владимир Фемић са породицом.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe