Покров Пресвете Богородице молитвено прослављен у манастиру Соколац

У манастиру Ваведења Пресвете Богородице, селу Соколац код Бијелог Поља, молитвено је прослављен празник Покрова Пресвете Богородице, у понедјељак 14. октобра 2019.

Покров Пресвете Богородице молитвено прослављен у манастиру Соколац

Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Мираш Богавац уз саслужење о. Николаја, настојатеља манастира Златеш и свештеника Милосава Јовановића, пароха бјелопољског.

У литургијском слављу и црквено-народном сабору учествовао је, у великом броју, вјерни народ овог краја.

Поводом дивног Богородичиног празника, освештан је и преломљен славски колач.

Заједничарење је, потом, настављено уз трпезу љубави, а одржан је и пригодан програм уз стихове пјесника, гуслара и бесједничара.
Соколац је старо средњевјековно насеље катунског типа. На значају је добио у позном средњем вијеку, изградњом манастирског комплекса посвећеног Ваведењу Богородице.

Претпоставља се да је подигнут 1516. године, трудом јеромонаха Антонија када је и живописан. Подигао га је неко од потомака Херака Вранеша. Можда је задужбина кнеза Ђурађа Вранеша, јер је исти обновио и проширио манастир Заступ. Сава Косановић га је посјетио када и Блишково, нашавши манастир и конаке у рушевинама. Последњи игуман овог манастира био је Симеон Вукоичић који је убијен од Турака. Соколачки Манастир порушили су Турци око 1870. године, пише у извјештају археолошког Полимског музеја у Беранама о овој светињи.

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe