Празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског прослављен у Никшићу

На дан када наша света Црква молитвено слави успомену на Светог апостола и јеванђелиста Луку и Светог Петра Цетињског, у четвртак 31. октобра 2019, Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу испунила је празнична радост бројног сабраног вјерног народа.

Празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског прослављен у Никшићу

Свету Литургију служио је протојереј Остоја Кнежевић, старјешина никшћке Саборне цркве уз саслужење никшићког свештенства: протојереја Василија Брборића, Данила Зиројевића, др Николе Маројевића и ђакона Константина Дојића.

Сабраним вјерницима, ријечима пастирске бесједе, обратио се началствујући отац Остоја, честитајући празник двојице великих угодника Божјих. Он је казао да, иако је вријеме овоземаљског живота Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског веома далеко једно од другог, њихово служење Богу и њихова мисија је иста. Зато је дивно, нагласио је свештеник Остоја Кнежевић, што их из године у годину заједно прослављамо, и овдје, у Никшићу.

Старјешина Саборног храма, свештеник Кнежевић је подсјетио да је Свети апостол Лука био велики човјек свог времена, љекар, умјетник, оснивач хришћанског православног иконописа, први је насликао лик Пресвете Богородице и Спаситеља. Мученичким страдањем за Христа, Свети Лука је запечатио своје апостолско служење, а не мање служење и мучеништво, по ријечима оца Остоје, је и Светог Петра Цетињског.

Указујући на житије Светог Петра Цетињског, протојереј Остоја Кнежевић је навео да је живио у веома тешком времену искушења којима је била изложена Црква, његова паства и он сам, у Црној Гори, али се он кроз све тешкоће одржао и остао вјерни слуга Господњи, којег је Бог прославио чудотворењем за вријеме његовог живота и послије његове смрти, о чему свједоче његове свете и часне мошти.

По одслуженој Литургији, извршен је свечани чин благосиљања славских колача и жита свечара, којима је Свети апостол Лука небески заштитник. Свештеници су, још једном, честитајући им славу, заблагодарили Господу и Светом апостолу Луки на данашњем празничном сабрању.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe