Књижевне вечери Милутина Мићовића у Москви

У Централном дому писаца Русије, 18. октобра, у организацији Савеза писаца, одржано је ауторско вече књижевника Милутина Мићовића у Москви. О Мићевићевом богатом стваралаштву говорило је више руских пјесника, између осталих, предсједник Савеза писаца Русије, пјесник Иван Голубичнијев, Татјана Летњева, Полина Разнова, Љуба Берзина, Анастасија Чернова, Наталиа Чистјакова и др.

Књижевне вечери Милутина Мићовића у Москви

Избор Мићовићеве поезије „Трагови будућности“ у преводу Андреја Базилевског, већ дуже вријеме познат је руским читаоцима, као и изводи из његови есејистичог дјела.

Мићовић је, обративши се публици на руском језику, читао  и појао своје пјесме на српском, док је пјесникиња Татјана Љетњева говорила његове пјесме на руском језику. Она је, као уредник ове вечери, цитирала и многа мјеста из Мићовићевих есеја, уводећи слушаоце у дубину његовог пјесништва, што је примано с радошћу и великим уважавањем.

Током вечери, Мићовић је одговарао на питања која су долазила од публике, почев од оних о смислу поезије, па до интересовања о савременим српско-руским и црногорским културним и духовним односима.

Ауторско вече Милутина Мићовића увеличала је и позната руска музичка умјетница Емма Лобанова, која је пјевала романсе на стихове руских класика.

Претходне вечери, 17. октобра, у чувеном руском центру Москва на Арбату, одржано је вече у част Милутина Мићовића, које је имало тематски назив: „Његош и савремена српска поезија“. Ово вече је организовала млада књижевница Анастаија Чернова, која води клуб младих писаца Москве и која је, више пута, писала и говорила о Мићовићевом ствараластву.

На овој вечери, у спонтаној и надахнутој атмосфери, многи присутни гости су узели учешћа, а међу њима се истакао Иља Числов, преводилац „Луче микрокозма“ на руски језик, отварајући у инспиративном дијалогу с Мићовићем многе аспекте Његошевог дјела и њихов значај за савремене проблеме руског и српског народа.    

Вече Милутина Мићовића на Арбату уљепшала је пјесмама о Косову његова суграђанка, Никшићанка Мила Церовић, која тренутно борави у Москви на специјалистичким студијама.

Књижевник Мићовић ово вече је назвао: „Прво српско вече на Арбату."

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe