Андреј Јефтић, први Србин на важној функцији у Светском савету цркава

Светски савет цркава, у чији састав улази 349 хришћанских цркава, именовао је др Андреја Јефтића за новог директора Комисије за веру и поредак која је централно тело за теолошки дијалог међу хришћанима на глобалном нивоу.

Андреј Јефтић, први Србин на важној функцији у Светском савету цркава

Јефтић је први члан Српске православне цркве који је добио прилику да служи у Светском савету цркава од његовог оснивања 1948.

Српска православна црква је члан Светског савета цркава од 1965. а избором Андреја Јефтића за директора Комисије за веру и поредак, СПЦ је почаствована јер је једном њеном члану пружена прилика да служи у Светском савету цркава нарочито на тако истакнутој позицији. Римокатоличка црква је пуноправни члан ове Комисије за веру и поредак, али је само посматрач у Савету светских цркава.

Светски савет цркава, чије је седиште у Женеви, обухвата око 590 милиона хришћана у 120 земаља, а међу чланицама су, поред Српске православне цркве, Руска православна црква, Грчка православна црква, Васељенска патријаршија, Црква Енглеске, Методистичка црква и бројне друге деноминације, док Римокатоличка црква има статус посматрача.

Јефтић, теолог и сарадник Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, некадашњи доцент на Православном богословском факултету, представља СПЦ у Светском савету цркава од 2013. године.

„Рад и мисија Комисије за веру и поредак дубоко кореспондира са мојим суштинским веровањима и вредностима које су ме водиле кроз живот и теолошки развој. Да бисмо били верни Христовом позиву и самој природи Божијег откривења, које се може схватити само као заједнички догађај, верујем да теологија треба да буде екуменска“, рекао је Јефтић, објавио је Светски савет цркава.

Он верује да теологија мора да буде универзална: „Ако је закључана унутар замишљених граница, било академских или црквених, теологија не успева да понуди своју службу свету чије је спасење донео Христ“, рекао је он.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe