Слава храма Светог апостола Матеја у Вилусима

У 25. недјељу по Духовима, 29. новембра 2020. молитвено је прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј, који је небески заштитник храма, посвећеног овом Божјем угоднику у Вилусима код Никшића.

Слава храма Светог апостола Матеја у Вилусима

Литургију су, уз поштовање епидемиолошких мјера и без присуства вјерника, служили архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево и протојереј-ставрофор Петар Крговић, надлежни парох.

Свештеник Петар Крговић је кратко бесједио о данашњем великом празнику, који је храмовна слава цркве у Вилусима.

Освештани су славски колач и жито у спомен на Светог апостола и јеванђелисту Матеја.

Како је за пригодну публикацију, поводом обиљежавања стогодишњице обнове храма, забиљежио почивши Петар Вукић, историчар, првобитни храм на Матијевој глави, према старом црквено-народном предању, подигао је кнез Драганић око 1520. године, посветивши га крсном имену Драганића Светом Матеју. Натпис изнад црквених врата говори да је храм обновљен 1863. а темељна обнова је извршена у периоду између 1902. и 1904. У градњи цркве учествовали су племеници села Вилуси и Долови, те заселака Кешељ Градина и Осјечина. Свечано освећење обновљеног храма Светог Матеја извршио је 1904. Митрополит Митрофан Бан са свештенством. У „Гласу Црногорца“ од 11. септембра исте године пише да се ова црква може убројати међу најљепшим у Црној Гори, како по грађевини, тако и по врло лијепо израђеном иконостасу.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe