Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу

Свети Нектарије Егински Чудотворац и Епископ Пентапољски, прослављен је литургијски, у петак 22. новембра 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу

Литургију је служио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки уз присуство вјерног народа, који су се заједно са свештеником помолили Господу и Његовом великом угоднику овог времена, Светом Нектарију за исцјељење и заступништво пред Господом.  

Пастирском бесједом обратио се отац Слободан, који је казао да хришћани треба да буду со земљи и зато избирају оне најбоље да им буду звијезда водиља, оне који су већ отишли тим путем и призивају све својим молитвама.

„Да нам они буду примјер, али и заступници, молитвеници, да нам Господ да снаге да истински ходимо путем Божјим. Такав је и данашњи Светитељ, дивни Свети Нектарије, Епископ Пентапољски који је овом свијету отворио врата живота вјечног. Свијет и вријеме у којем је живио слично је нашем, било је пуно страдања и патње, али, увијек, та нада сусрета са Господом, благодарност Господу и љубав према Господу“, рекао је свештеник Слободан Јокић.

Осврнуо се на двије врлине које су, по ријечима о. Слободана, понајбоље, обиљежиле Светог Нектарија, и позивао сваког од нас да се трудимо их уселимо у своја срца.

„Те двије врлине, од многих које је имао, су жртва и смирење. Много је страдао од вјерних и од невјерних, од своје браће, од оних који су га клеветали стално и свуда, али им он ниједног тренутка није замјерио. То велико смирење, смирење у љубави, носио је цијелог живота од кад је кренуо из родног мјеста, преко Цариграда, Пентапоља, Александрије и грчких острва, гдје је проповједао и отварао врата Царства небеског многима, све до оног чудесног мјеста гдје је направио манастир мали, скромни“, навео је архијерејски намјесник никшићки.

Додао је да је то мјесто, тек послије његове смрти, признато за манастир.

„Али, данас, то мјесто чудесно, благословено и благодатно јесте мјесто сусрета са Господом. То мјесто су та врата о којима данас говори свето Јеванђеље. Кад дођете на то мјесто видите, уствари, отворено Царство небеско, видите шта ради жртва, смирење и љубав према Господу. Зато смо позвани да ходимо тим путем којим је он ишао, зато се данас многа чуда дешавају и он притиче свима, којима је потребна помоћ, а који га траже чиста срца“, бесједио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Он је на крају свог пастирског слова позвао вјерни народ да се моли Господу за наставак радова на изградњи храма и Духовног центра Светог Нектарија Егинског у Никшићу.

„Да тај храм засија, као што је засијао и овај наш храм Светог Василија Острошког, та два свјетила Цркве Божје, свјетила са небеса. Да се помолите да наставимо да градимо и за све оне који се труде око градње, раднике, добротворе, приложнике, да све њих Господ благослови и Свети Нектарије да их укријепи и да им да сваког благослова“, поручио је о. Слободан Јокић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe