Последњи у Христу цјелив Епископу ваљевском Милутину

Тужна вијест: упокојио се Епископ ваљевски Милутин…Вршећи своју архипастирску дужност био је у сталном контакту са народом и својим свештенством. Примио је негдје корона вирус. Владика је, нијесмо то до сада знали, и раније био нарушеног здравља. Опаки вирус је, изгледа, убрзао његову смрт.

Виљушка

Било би веома корисно показати јавности, како позив на потпуну суспензију основних вјерских права стотинама милиона вјерујућих православних, па и других хришћана под оптужбом „биотероризма“ протумачити другачије него позив на линч.

О. Никола Лудовикос - ПРИЧЕШЋУЈУЋИ СЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

26. март 2020.г.
Светска пандемија, умирања, пратећи дах страха, намећу, као што је природно, не само психолошко, него и духовно питање, једном делу популације. Доста се говорило и о Евхаристији, о евентуалном преношењу болести преко ње, то јест, начином давања Причешћа употребом једне кашичице.

Уснуо у Господу Епископ ваљевски Милутин

Са великом тугом и вером у васкрсење у Царству небеском, обавештавамо јавност да се у протеклој ноћи у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду, упокојио наш драги духовни отац, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, после краће болести изазване корона вирусом. Нека му Господ подари Царство небеско и вечан покој!

Ученици беранске Гимназије ''Панто Малишић'' прикупили помоћ за потребе Народне кухиње ''Дивна Вековић'' у Беранама

Како је тз. ''коронавирус'' из епидемије, која се појавила у ''далекој'' Кини прерастао у пандемију, појавила се истовремено међу људима и ''пандемија'' панике и страха. Наиме, затварају се државне границе, на снагу ступају разне мјере опреза и превентиве, и, наравно, строге изолације.

Свештеник Лоренс Фарли: Захваљујући Корона вирусу, можда никада више недјељну Литургију нећемо узимати здраво за готово

Док пишем ове ријечи, на снази су мјере изолације због ширења Корона вируса, званог још и COVID-19. У тренутном недостатку вакцине, здравствена одјељења разних влада, овдје у Канади, одлучила су да је једини начин да се ширење болести успори  тзв. „друштвена дистанца“ (social distancing), тј. да се од осталих удаљимо на одстојање од неколико стопа. Ово очигледно представља проблем  за оне који се окупљају на јавним скуповима, попут спортских догађања,  одлазака у биоскопе, ресторане – и цркве.

Митрополит Јован Зизјулас: ”Црква без Свете Евхаристије није више Црква”

Теолошка, пастирска и практична гледишта на тему свете тајне Евхаристије у доба Корона вируса у ексклузивном телефонском разговору за ”Саборник” износи Митрополит пергамски г-дин Јован Зизјулас.

Митрополит Јован Зизјулас

ИМАЈУ ЗАЛИХА ДА НАХРАНЕ ГЛАДНЕ

И у овим тешким данима када се грађани боре против вируса корона, Народна кухиња „Дивна Вековић”, која ради при манастиру Ђурђеви ступови, на услузи је свим сталним корисницима, али и сваком другом ко се јави да је гладан. То је за „Дан” саопштио управник Народне кухиње отац Саво Вукајловић. Он је казао да кухиња ради пуном паром и да за сада има довољно намирница.

У Ораховцу и Великој Хочи почело шарање васкршњих јаја

Радују слике шарања јаја које ових дана стижу са нашег Косова и Метохије. Руке вриједних домаћица у сриједу Крстопоклоне недјеље, по старом обичају, почињу да припремају јаја за најсвјетлији хришћански празник, празник над празницима – Васкрс. Шарањем Крста на јајету, наше сестре из Ораховца и Велике Хоче, на тај начин, дају допринос Крстопоклоној седмици и почињу да шарају јаја све до Великог четвртка, када ће их офарбати и скувати.  

О политичкој злоупотреби пандемије у циљу вјерске дискриминације

Поводом актуелне кампање која се води против Православне цркве и њених Светих тајни кроз „политичку медицину“ неодговорних појединаца из јавног живота, као вјерујући човјек и свештенослужитељ који је дубоко убијеђен у моралну исправност своје службе и одлучујућу улогу Божијег промисла у најфундаменталнијим законима природе кроз усклик псалмопојца „Господе, све си премудрошћу створио“, осјећам се дужан јавно изразити свој презир према примитивним покушајима политикантства, а јавности покушати пружити више информација на ову тему.