Епископ Јоаникије у посјети Украјини

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије борави у Украјини, гдје је дошао на позив предстојатеља УПЦ, и та посјета трајаће до 18. марта 2020. године.

Епископ Јоаникије у посјети Украјини

Ради учествовања у празновању спомена Сабора преподобних Печерских, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије дошао је у Украјину је 12. марта 2020. године, саопштено је из Информативно-просветног одјељења УПЦ.

У петак, 13. марта Архијереј је посјетио черниговску Епархију УПЦ, гдје се срео са Митрополитом черниговским и новогород-северским Амвросијем и поклонио се светињама Чернигова.

У суботу, 14. марта Епископ Јоаникије, заједно са викарем бориспољске Епархије, Епископом згуровским Амвросијем, началствовао је Литургијом у Даљним пештерама у храму Преподобног Теодосија Печерског, у Светоуспењској Кијево-печерској лаври.

Архијереј Српске Православне Цркве је напоменуо да је, недавно, делегација УПЦ на челу са Блажењејшим Митрополитом кијевским и цијеле Украјине Онуфријем посјетила Црну Гору и да је с одушевљењем примио позив Предстојатеља Украјинске Православне Цркве, јер „нам је драго да посјетимо братски народ у Украјини и нашу сестринску Цркву“.

„Дошао сам овдје на празник Преподобних Кијево-печерских, јер за нас Кијево-печерска лавра и све њене светиње имају велики значај“, казао је Епископ Јоаникије.

„Нас са Кијево-печерском лавром везују старе духовне везе. Недавно је у нашој Цркви канонизован Преподобни Симеон Дајбабски (канонизован 29. априла 2010. године  - прим. Информативно-просвјетног одјељења УПЦ.), који је био пострижник Кијево-печерске лавре, гдје се школовао у духовним школама“.

Владика је, посматрајући оно што се дешавало у Украјини, констатовао:

„Задивљени смо јеванђелским смирењем и служењем које показују ваши епископи на челу са Блажењејшим Онуфријем у Украјини“.
„Искрено, примјери служења у условима које овдје видимо ојачавају нас и помажу нам у служби коју вршимо у нашој земљи“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Како саопштава СПЖ (Савез православних новинара), Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изразио је срдачну благодарност Блажењејшем Митрополиту Онуфрију за подршку и учешће на литији у Подгорици. 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe