САРАДЊА ИЗМЕЂУ АРХИВА ЕПАРХИЈЕ БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКЕ, ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ НИКШИЋ И МАНАСТИРА ОСТРОГА

У суботу 23. маја 2020. године, уочи празника словенских просветитеља и учитеља Кирила и Методија, у просторијама архивске службе и библиотеке у црквеној општини Никшић, уприличен је сусрет између службеника архива епархије будимљанско-никшићке и црквене општине Никшић, професора Веселина Матовића и управника Архива Манастира Острог професора мср Рада Булајића.

САРАДЊА ИЗМЕЂУ АРХИВА ЕПАРХИЈЕ БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКЕ, ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ НИКШИЋ И МАНАСТИРА ОСТРОГА

Професор Матовић је упознао госте са досадашњим радом архива и реализованим пројектима, као и са тренутним активностима и будућим плановима архивске службе епархије будимљанско-никшићке и црквене општине Никшић.

Посебно је било ријечи о архивској грађи везаној за епархију Захумско-рашку, чије сједиште је својевремено било у Никшићу и у манастиру Острогу.

 Епархија Захумско-рашка основана је 1878. године и укинута је 1931. године. Епархијом захумско-рашком од њеног оснивања до укидања, управљали су и администрирали неколико архијереја.

За првог епископа Захумско-рашког изабран је Висарион Љубиша. После њега епархијом су управљали Митрополит Митрофан Бан, Епископ Кирило Митровић, Митрополит Гаврило Дожић и Епископ Нектарије Круљ.

На обострану радост и на корист Цркве договорена је будућа сарадња између два архива.

Професор Матовић је овом приликом гостима уручио репрезентативна издања књига епархије будимљанско-никшићке.

Састанку је присуствовао и Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe