Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

У навечерје празника Светог великомученика Георгија, храмовне славе катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевих Ступова, у недјељу 5. маја 2019, служено је празнично бденије.

Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

Празничним бденијем са петохљебницом началствовао је Архиепископ берлински и све Њемачке Руске заграничне Цркве Г. Марко, који је, поводом  храмовне славе древне немањићке задужбине, манастира Ђурђеви Ступови, гост Епархије будимљанско-никшићке.

Молитвено је учествовао надлежни Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је, на крају богослужења, поздравио Владику Марка. Преосвећени Епископ је казао да у свеопштој, васељенској радости Васкрсења Христовог, у Епархији будимљанско-никшићкој и њеном катедралном манастиру, прослављамо велики празник и славу манастира - Светог великомученика и побједоносца Георгија, нашег небеског заступника и покровитеља, заштитника свих православних народа и Цркве Божје.

„У тој вишеструкој радости имамо још једну радост, јер нам је дошао у госте наш драги пријатељ, наш вјерни брат у Христу, Његово Високопреосвештенство Архиепископ берлински и цијеле Њемачке Руске заграничне православне Цркве. Имали смо радост да га и раније видимо, овдје, међу нама, да служимо, да се Богу молимо, а имали смо и ми част и радост да будемо гости код њега, да се заједно помолимо са њим, у његовом Саборном храму и осталим светињама, гдје смо се сретали у његовој Епархији“, рекао је Владика Јоаникије, наводећи да је Архиепископ Марко, остављајући своје обавезе, а, дајући предност љубави, дошао да возглави света богослужења на празник Светог великомученика Георгија.

„Одазвао се љубазно нашем позиву, нашој жељи да дође, па ћемо имати радост, као што смо вечерас, да буде са нама и сјутра, ако Бог да, да началствује на Светој Архијерејској Литургији, да чујемо његову поуку и његову ријеч“, казао је Епископ будимљанско-никшићки и подсјетио да Српска православна Црква и Руска православна Црква имају дубоке везе кроз историју, а посебно блиске везе су са Руском заграничном Црквом.

„У оним временима када су Руси морали да бјеже из своје отаџбине од безбожника, који су рушили манастире, убијали свештенство и православне Русе, оне који су смјели да кажу своју ријеч и да се супроставе безбожништву, многи Руси, прави патриоти, истински чувари руске мисли, руског памћења, морали су да бјеже у Европу. Многи од њих су прво дошли у тадашњу Краљевину Југославију, много свештенства, епископа, ми знамо за њихове патње, као што знамо и патње оних који нијесу могли да бјеже. Многи су побијени, а они који су остали, ипак, су уз многа страдања, муке, понижења, сачували вјеру и васкрсла је вјера у Русији“, рекао је Владика Јоаникије.
Цијелу православну васељену обрадовало је, по ријечима Преосвећеног Епископа, што је, након разлаза у времену комунизма, дошло до потпуног измирења и саслуживања између Московске Патријаршије и РЗЦ.

„Они су сад у таквом јединству да у суштини, у литургијском и канонском смислу нема никакве разлике, него смо сви једна Црква Божја и једно осјећање, једна мисао, једна радост, једно исповједање вјере нас све обједињује. Добро нам дошли Ваше Високопреосвештенство, драги Владико Марко. Много смо Вам захвални на Вашој љубави, Вашој доброти и пажњи“, казао је Преосвећени владика Јоаникије, поздрављајући ријечима срдачне добродошлице уваженог и драгог госта.

На позиву да дође у Епархију будимљанско-никшићку и да заједно служе у манастиру Ђурђеви Ступови, надлежном Епископу, Владици будимљанско-никшићком Јоаникију захвалио је Архиепископ берлински и све Њемачке РЗЦ Марко.

Изразио је радост што је у прилици да служи у једној тако древној светињи, као што је манастир Ђурђеви Ступови. Владика Марко вјерује да ће се монашки живот, који је, по његовим ријечима, основа црквеног живота, развијати у овој светој обитељи под руководством Његовог Преосвештенства Епископа Јоаникија.

Свечаним празничним бденијем почеле су традиционалне Ђурђевданске свечаности, које организују Епархија будимљанско-никшићка и манастир Ђурђеви Ступови.

 

 

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe