Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија

Традиционална Ђурђевданска литија, предвођена Његовим Високопреосвештенством Архиепископом берлинским и све Њемачке Г. Марком и Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем, прошла је, у част и славу Светог великомученика и побједоносца Георгија, на дан празника у послијеподневним часовима, кроз град Беране.

Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија

Литија сабраног вјерног народа, свештенства, монаштва и гостију Ђурђевданских свечаности, кренула је из порте катедралног манастира Епископије будимљанско-никшићке, древне немањићке задужбине, манастира Ђурђеви Ступови. Уз пјевање тропара и читање Светог јеванђеља, празнична литија бројног вјерног народа прошла је кроз Беране и уз молитвени, свештени ход се вратила се ка Манастиру.

Учесницима овог крсног входа, празник Светог великомученика и побједоносца Георгија честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије:
„Настављамо да славимо Васкрсење Христово са великим празником Светог великомученика и побједоносца Георгија, Ђурђевданом који је украс свих дана у години. Са њим почиње све да цвјета, а најважније је што, гледајући на примјер вјере, љубави, жртве Светог Георгија и наше душе цвјетају оном вјером, којом је цвјетала његова душа. Његова вјера је била таква да је била спремна на жртву“.
„Она вјера и она љубав која није спремна ништа да жртвује, него се само држи као неко увјерење, убјеђење, али не утиче позитивно на измјену живота и није спремна на дјелу да се потврди, није спремна да се жртвује за ближњег, то није права вјера и није права љубав“, казао је Владика.

Вјера и љубав Светог великомученика Георгија, додао је Његово Преосвештенство, потврдила се на дјелу.

„Када је видио да страдају хришћани, а он је тада био на високом положају војводе код римског императора, оставио је све и придружио се онима који страдају. Оставио је своје повластице, знајући да тиме оставља овоземљски живот и све оно што он садржи и због чега смо толико везани за овај свијет. И гле чуда, он је по ријечи Божјој жртвовао свој живот, али га је нашао у наручју Божјем, жртвовао се за Онога Који је Извор живота и Он га је обдарио вјечним животом“.

„Видимо да је достигао вјечност и по овом светом храму, који свједочи вјекове, а њему је посвећен. Овај свети храм, који је много страдао и био разапињан, посједује силу Васкрсења Христовог, име Светог Георгија посједује силу Васкрсења Христовог, јер је Свети Георгије, који се саразапео са Христом због љубави према Цркви, због љубави према Христу, штитећи хришћане, себе жртвовао, али је вјечни спомен, вјечну славу задобио, и живот вјечни. Бог га је обдарио слободом да нас све заступа и штити“, бесједио је Епископ Јоаникије.

У ђурђевданском празничном сабрању велику радост представља и присуство драгих гостију, међу којима је и Високопреосвештени Архиепископ берлински и цијеле Њемачке РЗЦ, који је велики пријатељ српског народа.

Благодарећи  на срдачном дочеку, Владика Марко је рекао да је за њега велика част што је, на овај свети дан, служио свету Литургију у манастиру Ђурђевим Ступовима заједно са Преосвећeним владиком Јоаникијем, свештеницима и народом, који се окупио у светој служби Божјој.

„Видим да има много омладине, много дјеце и то показује да је православна вјера жива. Многи су се трудили да је убију у срцу народа, али нијесу успјели, хвала Богу. Видимо да има будућност ова земља, овај народ и томе се радујем. Пренијећу ову вијест у Европу, у Њемачку гдје ћу даље служити, да кажем колико ви сви љубите своје Светитеље. Због тога се радујем, да читав град Беране учествује у овом свједочанству живе вјере“, рекао је Високопреосвећени Архиепископ Марко.

Ријечима добродошлице надлежни Владика будимљанско-никшићки Јоаникије поздравио је и Миодрага Линту, предсједника Савеза Срба из региона и дијаспори и посланика у Скупштини Републике Србије.

Линта је, у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине РС, честитао славу Манастира, Светог великомученика Георгија. Он је оцијенио да се српски народ у Црној Гори налази у тешком положају, што, како је казао, показују бројне чињенице.
„Његова национална и људска права крше се у многим областима. Срби у Црној Гори немају Уставом предвиђен статус конститутивног народа. Српски језик и ћирилица, још увијек, нијесу признати као званични језик и писмо. Наша СПЦ изложена је бројним и бруталним притисцима и пријетњама. Наши Срби имају велике проблеме да се запошљавају у државним службама и јавном сектору. Пратимо свакодневно како се прекраја историја у јавности и уџбеницима историје. Из школских уџбеника избацују се познати српски књижевници“, констатовао је Линта, наводећи да држава Србија помаже свој народ у Црној Гори, што, по његовом мишљењу, ипак, није довољно.

„То треба да чини још више, још јаче, још снажније, да предузима што више конкретних мјера и активности да наш народ опстане, да чува свој национални, културни идентитет. Чувајте, драга браћо и сестре, и будите поносни на своје српско име, на свој српски језик, на своју свету православну вјеру“, поручио је Миодраг Линта.

Празничном сабрању, као и претходних година, присуствовали су представници Општине Беране. Изведен је богат културно-умјетнички програм.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe