Педесетница у цркви Светих апостола Петра и Павла

На празник Силаска Светог Духа на апостоле, у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, Литургију је служио јереј Александар Раковић.

Педесетница у цркви Светих апостола Петра и Павла

Бесједећи сабранима, о. Александар је казао да се на овај празник можемо поздравити истим оним радосним поздравом којим се поздрављамо на Богојављењу: Бог  се јави - Ваисину се јави.  

„И данас се Бог јавио, данас смо познали пуноћу истине да је Бог и Један и Тројица, да је Бог један, али да је Он три личности Отац, Син и Дух Свети. То познасмо, јер преко апостола дође на нас благодат и сила Божја, сила Духа Светога, и тако нам се обзнани пуна истина и у оној трећој Личности, а то је Бог -Дух Свети. Отац, од којег су и Син и Дух, Он је то начало Свете Тројице.  Од њега се рађа Син и исходи Дух Свети. Од Њега је наше спасење, зато Га и зовемо Оцем, јер нам је Он дао живот, створио нас. И не само да нас је створио, како каже једна литургијска молитва, него када смо пали није одустао да учини све док нас није подигао и узвео на Небо”.

„Прошле недјеље смо славили велики празник Вазнесења Господњег, а и нама је отворен пут ка Небу, све то вољом и благовољењем Оца. Благовољењем Оца се рађа Син и Он страда ради нас, прима оне тешке муке, болове и крсну смрт, и васкрсава у трећи дан, да би нама отворио врата живота вјечног. Данас, на данашњи празник силази Дух Свети на нас да успостави најприснију, нераскидиву и најјачу везу између нас и Бога. Силом Духа Светог ми бивамо богови и дио бића Божјега. Ето велике и највеће, најстрашније и најславније тајне. Зато је Бог постао човјек, да би смо ми били богови благодаћу и силом Светог Духа, који од Оца исходи и нас грешне и недостојне посјећује. Псалам каже: Шта је човјек, да га се сјећаш? Или син човјечји, да га походиш? Мало је мањи од анђела, а славом и чашћу вјенчао си га. Ми смо ништа, ми  смо земља, а Бог је од те земље направио биће које ће да учествује у Његовом животу, слави и вјечности, које ће да буде прожето Његовом љубављу. Толика је Божја љубав према нама“.

„На нама је да се запитамо имамо ли бар мало љубави према Богу, колика је наша љубав према Богу, јер видимо, несумњиво, Његова је неизмјерна и неизрецива. Све чини да би нас узвео на Небо и даровао нам Царство своје будуће. Не да нам дарује Царство будуће да будемо у неком ћошку, него да Га гледамо лицем у лице, и да се наслађујемо Његовом љепотом. То је Његова љубав и сав домострој спасења показује колико је Његова љубав бескрајна. Позивам вас да се запитамо колика је наша љубав, да преиспитамо нашу љубав, и ако она није јака, ако наша љубав према Богу није чиста и искрена, морамо је ојачати постом, молитвом, подвигом, животом у Цркви, доласком на свете литургије. Морамо ојачати љубав према Богу, морамо се учинити достојним прималиштем љубави Божје, достојним прималиштем Духа Светог. Нека нас Господ озари Духом Светим, нека нас све просвети и освети да му у вјекове појемо и кличемо“,  бесједио је отац Александар.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe