Фрескописање цркве Светог Николаја Жичког у Његњеву

У славу Пресвете Тројице и у част Светог Николаја охридског и жичког, а благословом Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у бјелопољском селу Његњево почела је 2003. године изградња цркве. Ово је, иначе, прва црква у Црној Гори посвећена Светом Николају Жичком.

Фрескописање цркве Светог Николаја Жичког у Његњеву

Овом апостолу новог доба народ је својом слогом и братском љубављу посветио диван храм. Са колико љубави, слоге и труда је народ приступио овом светом дјелу   најбоље показује чињеница да је храм озидан за 100 радних дана. Црква је освештана 2007. године и у њој се редовно обављају службе и обреди. У изградњи је учествовало око 250 домова села Његњево, Стројтаница и Олуја, која су везана за поменуту цркву.

Бог је дао да ових дана почне и украшавање цркве фрескописом, који, са благословом Владике Јоаникија, изводи фрескописац Борис Маркуш.

Почетак живописања цркве кренуо је од олтарске апсиде, гдје су приказани Пресвета Богородица са Христом и анђели. У апсиди испод Пресвете Богородице насликани су Архијереји: Свети Василије Велики, Свети Јован Златоусти, Свети Григорије Богослов и Свети Сава Српски. У своду, који повезује проскомидију и ђаконик, насликан је Исус Христос "Старац Данима" са небеским силама, а у прочељу апсиде празник Педесетнице. Још треба да се заврши сцена Благовијести, Жртве Аврамове и Виђење Светог Петра Александријског, као и медаљони у луку и столпници на стубовима изнад иконостаса.

Док траје живописање, вјерни народ обилази светињу са својим парохом протојерејем Миланом Станишићем. Завршетак радова је планиран до  средине јуна.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe