Дјеца са Косова и Метохије у манастиру Ђурђеви Ступови

Група малишана са Косова и Метохије, њих око 50, на путу ка Сутомору, гдје ће провести своје љетовање, посјетила је у суботу 5. јуна 2021. манастир Ђурђеве Ступове.

Дјеца са Косова и Метохије у манастиру Ђурђеви Ступови

Дјеца из косовско-метохијских енклава, из Општина Ново Брдо и Витина, љетоваће на црногорском приморју захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, хуманитарној организацији „Српска солидарност“ из Београда и НВО Православно братство „Ступови“.

Поменуте организације су, према ријечима Бранка Антића из „Српске солидарности“, покренуле акцију под називом “Косово је срце наших срца“ са циљем да омогуће љетовање за око 200 малишана из енклава са Косова и Метохије који ће на црногорском приморју боравити у четири смјене.

Прва група је, јутрос, на путу ка Сутомору, на кратко свратила у Беране. Малишани, узраста од трећег до седмог разреда основне школе, у пратњи са наставним особљем, дочакани су, у манастиру Ђурђеви Ступови, добродошлицом, осмјехом и љубављу. Сачекало их је братство Манастира и вјерни народ Берана, који су, заједно са локалном Туристичком орагнизацијом, припремили пригодно послужење за наше малене хероје, чуваре најсветије српске земље Косова и Метохије.

Већини од ове дјечице ово ће бити прилика да први пут бораве на мору и, уопште, изађу из енклава у којима, са ограниченим кретањем и угроженом безбједошћу, непрестано бораве.

Следећа група ће, такође, у Сутомору, од 12. јуна боравити седам дана, а долазак треће и четврте смјене планиран је у септембру, највјероватније у Херцег Новом. Са дјецом у пратњи су наставници из њихових школа, педијатар и представници организација Српска солидарност и Ступови. За све њих биће организована и исхрана, дружења, излети до Острога и Подгорице, како би се са што љепшим и топлијим успоменама вратили у средине у којима бораве. 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe