Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу

У оквиру манифестације “Дани Светог Василија Острошког“, у суботу, 7. маја у Црквено-народном дому у Никшићу, отворена је изложба монашког рукодјеља. Поставку чини рукодјеље рађено у радионицама неколико манастира Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, а изложени експонати су изазвали велику пажњу публике

Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу

Предмете за најширу употребу, који су настали у радионицама: иконописа, керамике, веза, ткања, калиграфије, производње љековитих биљних препарата, а који сваки понаособ плијене љепотом израде и примјењивошћу, представили су манастири: Жупа никшићка, Дуга, Пипери, Рустово и Ријека Црнојевића. Иконе, бројанице, крстићи, свијеће и свијећњаци, писане поруке, молитве, свитци, кутијице за тамјан, ткане торбе и тканице, плетене и шивене дјечије играчке, манастирска вина, чајеви, балзами, тинктуре, биљна уља, капи, сирупи само су дио рукодјеља, које у манастирском послушању раде поменуте Свете обитељи, а са чиме ових дана има прилику да се упозна никшићка публика у оквиру манифестације Дани Светог Василија Острошког.

Пригодним словом изложбу је отворио архимандрит Лука Анић, игуман манастира Дајбабе који је казао да скривени рад срца монаха свој видљиви израз добија кроз рукодјеље.

“Сабрали смо се да видимо смотру нашег рукодјеља, да видимо смотру нашег послушања, јер свако рукодјеље и јесте послушање, лишено свјетске сујете и зато оно може да свједочи о унутарњем животу. Сам живот у манастиру окренут је унутрашњости, окренут је ка оном стожеру око кога се све окреће и тај стожер јесте Христос, а монаси, окрећући се око тог унутарњег, не заборављају ни спољашње трудољубље. Они раде, граде, саде и увијек имају једну исту мисао у своме срцу, а то је мисао о спасењу.“

Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу
Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу

“Та мисао онда протка сав њихов рад и свуда је видљива и зато, када гледамо ово наше рукодјеље, осјећамо дјечију радост, зато што то нису бездушни радови фабрике или још горег Бау-хауса у којем нема естетике, у којем доминира употребна естетика, већ је овдје присутна молитвена естетика, овдје је молитва преточена у рад, молитва оплемењује рад, даје му смисао и тај смислени рад предлаже се свима да би се, колико је могуће, могло завирити у срце монаха“, рекао је архимандрит Лука.

Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу

Сваки од изложених предмета, истакао је отац Лука, има своју причу, а како је овдје у питању рад из послушања и зато што тим рукодјељем монах жели да послуша Христа, онда је сваки од ових предмета потпуно чист и посједује неко своје унутрашње ткање.

Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу

“Та унутрашња ткања нам и доносе ову шароликост и радост и, посматрајући их, видимо да живот, који се у скривености срца одвија у манастирима, није фантомски живот некаквог непостојећег духа, већ, као што је Бог Дух Који ствара, тако и оно што је уписао у човјеку, Он из њега изњедрава, а то је у монашком животу ово рукодјеље. Зато оно има љепоту која није земаљска, али је много цјењенија, прије свега, у очима Божијим, а потом и код људи. Ево, видите колико нас се овдје сабрало да видимо нешто што, како би обичан човјек рекао, нема неку велику свјетску вриједност, али има једну огромну вриједност и кроз ту вриједност ми се поклањамо основној вриједности, основном мјерилу нашег духовног живота – Христу Господу, мајци Божијој, Светитељима и благодати Божијој, која нас осјењава кроз ове иконе, кроз ове предмете освештане намјером и молитвеним приносом монаха“.

Изложба рукодјеља, која је иначе продајног карактера, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу биће отворена до сриједе 11. маја.

Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу
Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу
Отворена изложба монашког рукодјеља у Никшићу

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe