Знаменски катедрални храм Кузбаса прославио престони празник

У 27. недјељу по Духовима, на празник Светог мученика Јакова Персијанца и Светог Јакова Епископа ростовског, 10. децембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је са Митрополитом кемеровским и прокопијевским Г. Аристархом и другим архијерејима Руске Православне Цркве, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Кемерову у Русији.

Епископ будимљанско-никшићки Методије на позив Митрополита кемеровског и прокопијевског Аристарха борави у Сибиру

У овај посебан дан за вјернике града, Божанствену Литургију служили су: митрополит Кемеровски и Прокопјевски Аристарх, митрополит Смољенски и Дорогобужски Исидор, архијереј Српске Православне Цркве епископ будимљанско-никшићки Методије, епископ Муромски и Вјазниковски Нил, епископ Мариински и Јургински Инокентије, епископ Новокузњецки и Таштагољски Владимир и епископ Гурјевски Данило. Архипастирима су саслуживали свештенолслужитељи Кемеровске, Смољенске и Мариинске епархије.

На литургији су појали Архијерејски хор Знаменскога катедралног храма (регент - Жана Владимировна Чеботарјова) и мушки хор православне духовне богословије (регент – протојереј Серије Гутков)

На богослужењима је присуствовао и предсједник Комитета за сарадњу са религијским заједницама у Влади Кемеровске области – Кузбаса Евгеније Сергејевич Иванов.

На сугубој јектенији су прочитане молитве за Свету Русију, а на крају и молитву за Отачаство коју је произнио митрополит Аристарх.

Након причешћа, архипастир је поздравио свештенослужитеље, за које је празновање иконе Божије Матере “Знаменије” и лични празник и дан Педесетнице: годишњице свештеничке хиротоније 10-ог децембра обиљежили су свештеници Василије Ваврињук, Георгије Јакин, Алексије Градусов.

Епископ будимљанско-никшићки Методије на позив Митрополита кемеровског и прокопијевског Аристарха борави у Сибиру

По завршетку литургије обављен је молебан и пјевана молитва Пресветој Богородици “Царице моја Преблагаја”. Каду су архијереји окропили светом водом, ђакони су произнијели многољетствија.

У име братије храма, епископима, свештенству и вјерном народу се обратио митрополит Исидор. Митрополит Смољенски је посебно нагласио значај иконе Пресвете Богородице “Знаменије” у духовном животу Кузбаса.

Прочитано је и поздрано писмо губернатора Кузбаса у коме се посебно истиче заслуга митрополита Аристарха и свог свештенства за његовање традиција милосрђа, састрадавања и љубави ка ближњему.

Обраћајући се парохијанима храма митрополит Аристарх је у проповиједи говорио о дугом поштовању иконе Божије Матере “Знаменије” кроз историју Кузбаса. Владика је такође подсјетио на најприснију везу Кузбаса и иконе Божије Матере, о чему свједочи историја Кузнецке земље: први храм у престоници Кузбаса је освештан у част ове иконе, и дуго времена икона је била у храму, иако је у земљи био период богоборства.

У име братског српског народа, вјерни народ Кузвбаса је поздравио Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије. Владика је посебно нагласио јединство руског и српског народа кроз историју.

„Драги и уважени Високопреосвећени Аристарше Митрополите кемеровски и прокопијевски, драга браћо љубљена у Христу архијереји Руске Православне Цркве, часни оци, уважени представници губерније и града Кемерова, народни главари, посланици, драга браћо и сестре, преносим вам поздраве и благослове Свјатјејшег Патријарха српског Г. Порфирија, као и поздраве и благослове Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија“.

Епископ будимљанско-никшићки Методије на позив Митрополита кемеровског и прокопијевског Аристарха борави у Сибиру

„Долазим из Епархије будимљанско-никшићке, ја сам њен предстојатељ, из Црне Горе. Преносим вам такође поздраве и молитве цјелокупног српског народа Црне Горе. Неизмјерно сам благодаран Богу и Пресветој Богородици, чији празник Иконе Знамења данас прослављамо, Која је заштитница овог светог Храма и овог часног града и свих његових житеља, што ме је удостојила да први пут дођем, по љубазном позиву вашег Архијереја, на овај дивни и величанствени празник у град Кемерово и први пут да дођем у Сибир, да учествујем овдје са вама у овом дивном, благодатном празнику. Да се заједно са вама причестим Пречистим Тајнама Христовим и да тиме, још једном, потврдимо и учврстимо заједницу наших сестринских Цркава Српске и Руске, као и наших благочестивих народа српског и руског. Ми вас имамо стално у молитвама, и гледамо и пратимо све што се збива на мученичкој украјинској земљи, у Русији, страдања благочестивог народа Украјинске православне Цркве, њиховог предстојатеља Онуфрија и молимо се Богу да Русија што прије побиједи врага који је напао на православље. Наше очи, свих православних народа и наше молитве, су упрте ка вама и молимо се Богу да што прије оснажи ваше руке и да се што прије ослободи свеукупно православље. Нека би Христос Бог наш Који нас је ослободио васкрсењем својим од највећег непријатеља људског рода, а то је од гријеха, смрти и ђавола, да што прије да истинску и праву слободу свакоме од нас, и свакој благочестивој руској души и свим православним хришћанима.”

Епископ будимљанско-никшићки Методије на позив Митрополита кемеровског и прокопијевског Аристарха борави у Сибиру

Епископ Методије је још једном захвалио Његовом Високопреосвештенству Митрополиту кемеровском и прокопијевском Г. Аристарху на позиву и гостопримству и истакао је ”Моје срце је испуњено љубављу према Вама. Бог Вас благословио и сваким добром даровао”

На крају бесједе, Епископ Методије је Високопреосвећеном Митрополиту подарио панагију са ликом Пресвете Богородице, рекавши да је то израз особите љубави и поштовања народа Епархије будимљанско-никшићке и цјелокупног народа Црне Горе.

Извор: Кузбаска митрополија
Превео: Јереј Огњен Фемић

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe