Последњи у Христу цјелив Епископу ваљевском Милутину

Тужна вијест: упокојио се Епископ ваљевски Милутин…Вршећи своју архипастирску дужност био је у сталном контакту са народом и својим свештенством. Примио је негдје корона вирус. Владика је, нијесмо то до сада знали, и раније био нарушеног здравља. Опаки вирус је, изгледа, убрзао његову смрт.

Виљушка

Било би веома корисно показати јавности, како позив на потпуну суспензију основних вјерских права стотинама милиона вјерујућих православних, па и других хришћана под оптужбом „биотероризма“ протумачити другачије него позив на линч.

О. Никола Лудовикос - ПРИЧЕШЋУЈУЋИ СЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

26. март 2020.г.
Светска пандемија, умирања, пратећи дах страха, намећу, као што је природно, не само психолошко, него и духовно питање, једном делу популације. Доста се говорило и о Евхаристији, о евентуалном преношењу болести преко ње, то јест, начином давања Причешћа употребом једне кашичице.

Уснуо у Господу Епископ ваљевски Милутин

Са великом тугом и вером у васкрсење у Царству небеском, обавештавамо јавност да се у протеклој ноћи у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду, упокојио наш драги духовни отац, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, после краће болести изазване корона вирусом. Нека му Господ подари Царство небеско и вечан покој!

Ученици беранске Гимназије ''Панто Малишић'' прикупили помоћ за потребе Народне кухиње ''Дивна Вековић'' у Беранама

Како је тз. ''коронавирус'' из епидемије, која се појавила у ''далекој'' Кини прерастао у пандемију, појавила се истовремено међу људима и ''пандемија'' панике и страха. Наиме, затварају се државне границе, на снагу ступају разне мјере опреза и превентиве, и, наравно, строге изолације.

ИМАЈУ ЗАЛИХА ДА НАХРАНЕ ГЛАДНЕ

И у овим тешким данима када се грађани боре против вируса корона, Народна кухиња „Дивна Вековић”, која ради при манастиру Ђурђеви ступови, на услузи је свим сталним корисницима, али и сваком другом ко се јави да је гладан. То је за „Дан” саопштио управник Народне кухиње отац Саво Вукајловић. Он је казао да кухиња ради пуном паром и да за сада има довољно намирница.

У Ораховцу и Великој Хочи почело шарање васкршњих јаја

Радују слике шарања јаја које ових дана стижу са нашег Косова и Метохије. Руке вриједних домаћица у сриједу Крстопоклоне недјеље, по старом обичају, почињу да припремају јаја за најсвјетлији хришћански празник, празник над празницима – Васкрс. Шарањем Крста на јајету, наше сестре из Ораховца и Велике Хоче, на тај начин, дају допринос Крстопоклоној седмици и почињу да шарају јаја све до Великог четвртка, када ће их офарбати и скувати.  

Литургија Пређеосвећених Дарова у Страшевини

На празник Преподобног Симеона Новог Богослова, у сриједу 25. марта 2020. света Литургија Пређеосвећених Дарова служена је у храму Зачећа Светог Јована Крститеља у никшићком насељу Страшевина.

Литургија Пређеосвећених Дарова у Страшевини

Помен жртвама НАТО агресије

На годишњицу почетка НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, 24. марта 2020. свештенство је служило помен жртвама, пострадалим током ових злочиначких дејстава.

Помен жртвама НАТО агресије

Дурмиторски крсни ход

„Наша ће борба да потраје, јер се ово зло припремало дуго, али и ми смо се спремали вјековима.“

Борба за очување светиња се наставља, иако су литије у овој новонасталој ситацији обустављене не значи да је обустављена воља и снага народа да истраје до краја, до Христове побједе. Својим личним залагањем и подвигом свако од нас има прилику да да допринос овом благословеном дјелу.