Светосавске академије у Епархији будимљанско-никшићкој

Овогодишња Светосавска сабрања почела су 19. јануара, у шавничком селу Пошћење, гдје је одржана духовна академија и традиционални сабор братства Косовчића.

Светосавске академије у Епархији будимљанско-никшићкој

Чудо невиђено – филм који траје

Комунизам је био покусна идеологија. Имао је мјеру кад је требало и знао је границе кад је морао док је увијек модулирао  право и обичаје и покушавао  себи да  припише и присвоји свако капитално дјело или универзално откриће уколико је настајало од људи са поднебља које је било у његовој сфери политичког  дјеловања.

АПЕЛ ЗА ОДБРАНУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Напади на епархије Српске православне цркве у Црној Гори (Црногорско-приморска митрополија, Будимљанско-никшићка епископија, Милешевска епископија и Захумско-херцеговачка и приморска епископија) доживјели су кулминацију доношењем тзв. „Закона о слободи вјероисповјести“ у црногорском парламенту, чиме се директно крши слобода вјероисповјести и право на имовину епархија Српске православне цркве на територији Црне Горе.

Бећковић за ИН4С: Убијати већ једном убијену МЦП је исто као кад би неко данас убијао преживјеле у Аушвицу

Посланици владајуће већине јуче су на Законодавном одбору подржали антицрквени и срамни Предлог Закона о слободи вјероисповијести и увјерења.

Убијати већ једном убијену МЦП је исто као кад би неко данас убијао преживјеле у Аушвицу

Црква – Брод који не тоне (из светогорске ризнице)

Страдање православних у данашњој Украјини није страдање једне помјесне Цркве, већ Православља као цјелине, оне Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве коју исповједамо и чије јединство свједочимо. Због тога, на тему раскола у Украјини и ''признавања'' расколника од стране Цариградског Патријарха говорило се и говориће се још много.

У част јубилеја

Древна, осмовековна Светосавска Епархија Жичка је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Жичког г. др Јустина, објавила импресивну монографију ”Жичка Епархија – осам векова светосавског континуитета – историја, манастири, цркве”, чији су коаутори Гордана Гаврић и др Драгољуб Даниловић. Рецензенти монографије су др Бранислав Цветковић и др Владета Петровић. О ликовно-графичко уређењу се старао Драган Пешић. На 320 страница великог формата је зналачки распоређен веома читљив и лепо написан текст са великим бројем фотографија које су беспрекорно одштампане.

Велико освећење манастира Светог Јована Крститеља – Заграђе : ФОТОГАЛЕРИЈА

Свечано и молитвено је било у 15. недјељу по Педесетници, 29. септембра 2019, у обновљеном манастиру Заграђе на Шћепан Пољу - задужбини Стефана Вукчића Косаче, Херцега од Светог Саве, која датира из 15. вијека.
 

Епископ Јоаникије за РТС: Ђукановић није византијски владар па да прави цркве (ВИДЕО)

У емисији „Око магазин“ на РТС, на тему Црна Гора и црква, борба за идентитет, говорили су Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, Миодраг Вуковић, члан ДПС-а од оснивања и предсједник скупштинског Одбора за уставна питања, Будимир Алексић, професор Цетињске богословије и посланик Нове српске демократије и историчар Шербо Растодер.

Митрополија црногорска-приморска у Црној Гори је увијек себе доживљавала као слободни преостали дио Пећке патријаршије, рекао је епископ Јоаникије.