На градском гробљу у Никшићу сахрањен Будимир Благојевић

Задужбинар Епархије будимљанско-никшићке, Будимир Митров Благојевић сахрањен је у недјељу 6. септембра 2020. на градском гробљу у Никшићу.

На градском гробљу у Никшићу сахрањен Будимир Благојевић

Слуга Божји Будимир Благојевић упокојио се у Господу у 80. години. Свештенство никшићког намјесништва служило је, у Саборном храму Светог Василија Острошког, свету заупокојену Литургију и опијело.  

Члановима уже породице, ријечју утјехе обратио се протојереј Остоја Кнежевић, који је казао да су се данас сабрали да на пут из овог привременог овоземаљског живота у вјечност испрате Будимира Митровог Благојевића.

„Помолисмо се да се душа његова настани тамо гдје нема ни жалости, ни болести, ни туге, ни уздисања, гдје нема све онога чега је било јако много у животу овог човјека. Његова најранија сјећања из дјетињства везана су за оне страшне догађаје, који су се десили у Пиви, током Другог свјетског рата, за губитак својих ближњих, нарочито мајке коју није запамтио. То животно бреме и крст носио је кроз све дане ових 80 година његовог живота, носио са болом и тугом, али отмено, достојанствено, никога не оптеретивши животним наслеђем“, рекао је отац Остоја.  

Додао је да му је на његовом животном путу велика радост и љубав била супруга Даница, коју је волио и поштовао, венући за њом, последњих година, и посјећујући њено гробно мјесто, скоро, сваке суботе.

„Све што је радио, радио је пажљиво, трудољубиво, поштено. Оно што је стицао заједно са супругом, пожелио је, пошто је био сироче и пропатио у данима дјетињства, тих послератних година, утка у нека нова покољења која у својим животима, такође, наилазе на тешкоће, да им олакша те њихове патње. Из тог разлога нам се и обратио, са жељом да свој иметак повјери Цркви, како би се помагало онима којима је помоћ најпотребнија, а, увијек, је истицао, најприје сирочићима и дјеци која су сиромашна“, навео је свештеник Кнежевић.

Говорећи о Будимиру Благојевићу, он је додао је да је био врло пажљив, трудољубив и педантан човјек, који се трудио да никога не оптерети. Отишао је са овог свијета тихо, мирно, достојанствено, како је и живио.

„Нека би дао Бог души његовој рајског насеља и нека би његово памћење било дуговјечно међу његовим најближима, које је пуно волио и помињао. Радовао се младима који долазе и старијима који успјевају у свом животу, радовао се својим ближњима. Данас када он одлази из овог свијета, молимо се Богу да његов пут буде под заштитом и окриљем Светог великомученика Георгија, чије је име славио“.

„Његово сјећање ће бити дуговјечно кроз његове ближње, његову родбину, а и кроз његову задужбину. Трудићемо се да се о његов завјет не огријешимо, да оно што је оставио употребљавамо, управо, онако како је он желио. Нека се сретне у Царству небеском са Богом својим, са својом мајком, са својом Даницом и са свима ближњима који су отпутовали, а које је често помињао. Његовим ближњима и свима нама нека Бог дарује сваког добра, мира и напретка“, бесједио је протојереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићке Саборне цркве.

Црквена општина Никшић изражава велику благодарност овом великом приложнику, који је Епископији с љубављу и повјерењем завјештао стан у Никшићу, кућу са окућницом у Заборју у Пиви и личну уштеђевину, а за помоћ онима којима је најпотребније.
Вјечан покој и Царство небеско слузи Божјем Будимиру.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe