Прослављена годишњица освећења спомен храма на Вучјем долу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог мученика Лонгина Сотника, у четвртак 29. октобра 2020. Свету Архијерејску Литургију, у храму Светог свештеномученика Атиногена, на Вучјем долу.

Прослављена годишњица освећења спомен храма на Вучјем долу

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархија захумско-херцеговачке и будимљанско-никшићке уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Ријечју архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, указвши на личност Светог мученика Лонгина Сотника, на чији празник, прије четири године, је освештан велелпни спомен храм, подигнут у славу учесника славне Вучедолске битке.

„Овај свети храм подигли смо у славу Божју, а за покој душа оних који су се за Крст часни борили и овдје гинули, наших предака који су извојевали велику побједу над Турцима. Треба увијек напоменути да су овдје заједно Црногорци и Херцеговци, будући једне мисли, једне вјере, једног језика, памтећи Косовски завјет и опредељење Светог кнеза Лазара да се жртвују за своју отаџбину, они били сви једномислени, нијесу били подијељени као ми данас. Зато је Бог даровао јунацима ту велику побједу“, казао је Владика.

Истакао је да се без братске слоге и једнодушности не може ништа добро учинити.

„Подигосмо ову светињу, али је нијесмо освештали на дан славне Вучедолске битке, која је била 29. јула, односно 16. јула по старом календару, него три мјесеца касније. Освештан је овај свети храм на празник оног Светог мученика, који је раније био незнабожац; био је римски војник, али, гледајући страдања Христова када је Христос издахнуо, прославио је Бога и повјеровао у Њега, прославио Његовог Небеског Оца “, рекао је Његово Преосвештенство.

Испод планине Троглава, додао је Владика, почела је и градња црквице Светог мученика Логина Сотника.

„Овај храм је родио још један храм и лијепа је прилика да се сабирамо на дан Светог свештеномученика Атиногена, на славу овог светог храма, а исто тако да се сабирамо на дан његовог освећења, јер се, од давних времена, поштује и прославља и дан освећења храма. Овдје, при овом светом храму су се установила два сабора и то указује на значај овог мјеста и овог храма, то нас све подсјећа на значај и љепоту наше свете вјере“, указао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe