Нови број „Свевиђа“ посвећен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију

Број

123

Година

Нови број „Свевиђа“

Из штампе је изашао нови, 123. број „Свевиђа“, гласила Епархије будимљанско-никшићке, који је посвећен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију.

Садржај новог броја „Свевиђа“ у цјелини је посвећен блаженопочившем Архиепископу цетињском, Митрополиту црногорско-приморском и Егзарху свештеног трона Пећког Амфилохију, који се упокојио уочи празника Светог Петра Цетињског, 30. октобра 2020. године.

На насловној страни је портрет нашег духовног Оца Амфилохија и ријечи из посланице Светог апостола Павла Коринћанима: „Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем. Молим вас, дакле, угледајте се на мене“. (1. Кор.4, 15-16).

Овај број „Свевиђа“ из штампе је изашао у новембру, прије упокојења Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја. На својим првим страницама доноси животопис Митрополита Амфилохија и прилог библиографији богатог стваралачког опуса Митрополита Амфилохија (Радовића), те бесједу коју је он изговорио на дан устоличења у Цетињском манастиру 30. децембра 1990. године. Последње архипастирско слово у Епархији будимљанско-никшићкој Митрополит Амфилохије изговорио је 29. септембра 2020. током Литургије, коју је служио у цркви Светих апостола Петра и Павла на Ћафи Приједолској и она је, такође, заступљена у овом броју „Свевиђа“, у којем се, такође, може прочитати и последња Митрополитова бесједа, коју је вјерном народу упутио из болничке постеље, у Клиничко-болничком центру у Подгорици, 9. октобра (2020. године).

У овом броју „Свевиђа“ налазе се и бесједе, изговорене у данима упокојења и сахране Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија. Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је бесједио након помена, који је 30. октобра служен у Цетињском манастиру, а дан касније, 31. октобра, током Литургије у Цетињском манастиру, обратили су се Епископ рашко-призренски Теодосије и умировљени Епископ Атанасије. Након заупокојене Литургије и опијела, који су 1. новембра служени у Саборном храму у Подгорици, од Митрополита су се ријечима бесједа опростили: сада већ блаженог спомена Патријарх српски Г. Иринеј, академик Матија Бећковић, Преосвећени Епископ Јоаникије, Епископ бачки Иринеј, проф. др Здравко Кривокапић, мандатар за састав Владе Црне Горе, мр Алекса Бечић, предсједник Скупштине Црне Горе, а приликом ручка, након сахране Митрополита Амфилохија и Епископ диселдорфски и њемачки Григорије.    

„Свевиђе“ је сабрало и низ других текстова, насталих поводом упокојења Митрополита Амфилохија, а из пера пјесника, књижевника, свештеника, историчара, новинара, теолога: протојереја-ставрофора Слободана Јокића, Српског покрета „Његош“ и Књижевног друштва „Његош“, Милутина Мићовића, Миша Вујовића, Мира Вуксановића, Раја Војиновића, др Васиља Јововића, мр Милоша Ненезића, Дамјана Ћулафића, Александра Вујовића, протојереја-ставрофора Драгана Ристића, протојереја Миодрага Тодоровића и бројних других личности из нашег јавног живота.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe