Литургија и прослава славе Братства православне омладине “Kраљ Милутин” у БИјелом Пољу

У цркви Светих Апостола Петра и Павла Свету Литургију је служио јереј Никола Скопљак. Послије Литургије и причешћа освештани су колач и жито Братства православне омладине “Kраљ Милутин”, које је прославило своју славу.

Литургија и прослава славе Братства православне омладине “Kраљ Милутин” у БИјелом Пољу

Бесједећи о дану у којем Света Православна Црква прославља и Светог Арсенија Сремца, првог архиепископа послије Светог Саве, о. Никола је казао да је његов пут био благословен.

“ Његове су се мошти премјештале из манстира у мансатир. Из Довоље су отишле у Медун, онда у Херцеговину, па били у Kосијереву,  па у Ждребаонику. Од те 1920. нетљене мошти се налазе у овом манастиру.”

Свети Арсеније Сремац шаље велики благослов на све нас и позива нас да у једној мисли и чврстој вјери учимо једни друге православној вјери. Да идемо путем којим су ишли наши Свети Оци, бесједио је о. Никола.

“Такав Светитељ је био и Свети краљу Милутин, из рода српскога православнога. Велики градитељ Цркве Божје. И данас га помињемо и сјећамо га се, јер носи име наше правослaвне омладине, овдје у Бијелом Пољу. Kористим прилику да кажем, да се некако затајила та омладина. Некако не узимамо примјер наших Светих људи да будемо у једној мисли и чврстој вјери окупљени заједно у храму. А онда из храма, да заједно са Христом, и свима Светима, проповједамо и дајемо примјер осталим добрим људима вјере православне у нашем граду, на сваки могући начин, како приличи хришћанину, да будемо једни за другога. Та заједница која нас сједињује и обједињује , и која нас води путем вјечнога живота, наш је циљ. Наш циљ није пропадљиви живот, јер смо пролазни и оно за шта се сједињујемо, јесте Царство Небеско а  јединства и Царства Небескога, нема без Литургије и уједињења са живим Богом. Немојте да се заваравамо, Црква је центар нашег живљења. Причешће је оно што нас сједињује, ово је рај на земљи, сједињење са свима Светима из рода хришћанског православног.  Нека молитвама Светог краља Милутина, и свих Светих из рода православног, подари сваког од вас среће и напредка духовног, а ми с е поучавали вјери православној и ишли тим путем. Амин Боже дај, “ бесједио је о. Никола.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe