У Ђурђевим Ступовима одржан Сабор Заједнице Кола Српских сестара Црне Горе

Након Свете Архијерејске Литургије, коју су, у манастиру Ђурђеви Ступови, у четврту Недјељу по Педесетници, на празник Светих бесребреника Козме и Дамјана, 14. јула 2019, служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, одржан је Сабор Заједнице Кола Српских сестара Црне Горе.

У Ђурђевим Ступовима одржан Сабор Заједнице Кола Српских сестара Црне Горе

Сабору, који се, по благослову Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија и Преосвећеног Епископа Јоаникија, одржао у древној немањићкој задужбини Ђурђевим Ступовима, присуствовале су, у великом броју, предсједнице и чланице Кола српских сестара из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Сабрање је поздравио надлежни Епископ, Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који је навео да се од раније говорило о оваквом окупљању у Беранама, али се то, из много разлога ,до сада није могло бити остварити. Обнављањем Кола српских сестара „Светог Симеона Мироточивог“ у Беранама, које ће дјеловати под окриљем беранског Саборног храма, данас су, овдје, сестре које ће да дочекају све који су се сабрали, благословом Његовог Високопреосвештенства нашег Митрополита Амфилохија и по жељи свих Кола српских сестара.

„Диван догађај данас у Ђурђевим Ступовима и ред је да дођете овдје, у Стару Рашку земљу, у Васојевиће, у ову древну светињу. Ова светиња потиче, говорило се, с почетка 13. вијека, али је светиња овдје била утемељена и раније, још у 12. вијеку. Имамо гроб ктитора, који је подигао овај манастир и од свих натписа једино се сачувао тај о ктитору и о Светог Ђорђу, коме је овај свети храм посвећен. Имамо повељу, ниједног значајнијег и старијег документа нема од ове повеље. Таквих докумената, као што их имамо у манастиру Морачи, Острогу, Пиви, Цетињском манастиру, тамо је у камену уклесан, и у многим другим светињама, имамо на претек и држава би требала да уважи таква предања и завештања“, рекао је Преосвећени Епископ.

Он је изразио наду да ће искушење, које сада сналази Цркву у Црној Гори, убрзо проћи, а проћи ће, по ријечима Владике Јоаникија, ако се будемо сви заједно супроставили злом науму, злој намјери и то је, као што каже Његош, наша дужност најсветија.

„У сваком случају, овај наш данашњи сабор је у име Божјег човјекољубља, у име љубави Божје, у име Божјег милосрђа, јер Коло српских сестара, од кад је основано, помаже тамо гдје треба, не гледајући ни на странке, ни на партије, чак ни на разлику вјере, него помаже ономе коме треба као човјеку. Од свих пошасти које овај свијет сналазе, најстрашније су духовне пошасти, најстрашнија је лаж, која може да ухвати и да оскрнави душу човјечију, а може да оскрнави и народ ако се њој не супроставимо“.

„Супростављамо се вјером, истином, правдом, трпљењем, братољубљем и добротом, а кад треба морамо се и борити, онако као што смо научили, као што су нас наши преци завјештали“, поручио је Епископ Јоаникије.

У име новоформираног Кола српских сестара „Светог Симеона Мироточивог“ из Берана, ријечима добродошлице, обратила се Јелена Обадовић, предсједница.

„Ми смо новоформирано Коло, настало по благослову Владике Јоаникија. Сабрани смо у име љубави и вјере. Надамо се да ћемо да трајемо на многаја љета и да наш рад буде по принципу осталих кола, што подразумјева доброчинство, духовност, очување српске традиције, културе и образовања“, казала је Обадовић.   

Поднијети су појединачни годишњи извјештаји Кола српских сестара Црне Горе и планови за даљи период.

Предсједница Заједнице Кола српских сестара Црне Горе, Драгица Спаић, која је, уједно, и предсједница КСС Херцег Новог, поднијела је извјештај са Сабора КСС Србије, региона и дијаспоре, којима је, прошле године, у Крагујевцу, а ове у Нишу, присуствовала, заједно, са замјеницом Сенком Дурутовић, иначе предсједницом КСС „Косовка дјевојка“ из Никшића.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe