Литија из Блишкова постала најдужа литија у Црној Гори

Хиљадама вјерника, који у све већем броју присутни на литији за одбрану светиња у Бијелом Пољу, у четвртак 23. јануара 2020. послије Молебана, служеног у цркви Светих апостола Петра и Павла, придружило се на стотине вјерника, коју су пјешке прешли око 50 километара долазећи из Блишкова, Гранчарева, Мајсторовине и Затона.

Литија из Блишкова постала најдужа литија у Црној Гори

На тај начин, свенародна литија из Блишкова је постала најдужа литија у Црној Гори.

Вјерници из Блишкова кренули су јутрос око 6 сати и 30 минута, а у бјелопољску Саборну цркву су стигли око 16.30 часова.
Протојереј Зоран Бубања, који предводио литију из Блишкова,  казао је да је ово велико богоугодно дјело вјерника овог краја, који на овај начин изражавају жртвену љубав према Господу и својим светињама.

“Вјерници су се одлучили на овај велики и захтјеван физички подухват у славу Господа и Спаса нашег Исуса Христа, Коме се заједно молимо да нас укријепи да издржимо до краја у одбрани својих светиња”, казао је о. Зоран.

Протојереј-ставрофор Дарко Пејић казао је у бесједи, послије Молебана у цркви Светих Петра и Павла, да се вјерници уздају у Господа Исуса Христа и Пресвету Богородицу уз чију помоћ ће издржати сва искушења која нису мала.

„Оно вече када је усвајан овај безакони закон Митрополит Амфилохије предлагао је и молио да се само један амандман убаци у тај закон,  у којем би писало да онај ко жели да оспори имовину Цркве, најприје то уради судским путем, па онда да се упише на власника или носиоца права, а не да, како је предвиђено овим законом, инстититуција, која је под управом Владе, односно катастар укњижи сву имовину на државу, а послије да Црква доказује да то није тако“.

“Ако држава нема повјерења у судове у шта онда ми да се уздамо и кога да слушамо, осим Бога”, бесједио је о. Дарко.
Додао је да неће бити никаквог договора без договора народа и Цркве Божје.

„Ми смо због тога овдје и бићемо колико год је потребно. Ја се надам, због мира и слоге, да ће се наћи разума да се ово ријеши, да сви заједно почнемо да славимо Бога и своје славе, да нам све буде једно и заједно, као што је било кроз вјекове. Ово је понос! Нема тренутно живље Цркве на свијету од ове, јер народ јесте Црква. На закон смо одговорили молитвом и свијећом. То је неугасива свијећа коју је запалио Господ, а коју су нама предали најбољи од нас, од Светог Саве, Светог Василија, Светог Петра Цетињског до нашег Патријарха Павла, Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, Преосвећеног владике Јоаникија и осталих који се боре за светиње”, бесједио је о. Дарко.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe